10 000 varslades i oktober

2:09 min

Antalet varsel om uppsägning nästan fördubblades i oktober då över 10 000 anställda fick reda på att de riskerar att bli av med sina jobb, det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen nu på morgonen.

I kombination med att också arbetslösheten stiger är läget allvarligt, menar Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson.

– Jag är orolig för att det här ska vara en djupare lågkonjunktur än vad de flesta bedömare har pratat om tidigare. Varseltalen är ju nu en bit på väg upp mot nivåerna 2008-2009, även om det är en bra bit kvar. Då låg vi på 15 000-20 000 per månad under sex månaders tid och nu är vi uppe i 10 000, säger Clas Olsson.

10 300 personer blev varslade om uppsägning i oktober. Samma månad ett år tidigare var antalet 5 700, och inte sedan april 2009, alltså under finanskrisen, har månadssiffran varit så hög. Hittills i år har varslen ökat med nära 40 procent jämfört med 2011. (55 907 jämfört med 35 151)

En av alla dem som blev varslade är Veronica Gullberg, som arbetat på verkstadsföretaget Concentric i Skånes Fagerhult i nästan 40 år.

– Det känns inte alls bra. När man har gått till jobbet varje dag här i 39 år, och jag bor här i Fagerhult, och sedan så har man inget jobb att gå till.

Det är fortfarande framför allt inom tillverkningsindustrin varslen kommer, men de blir fler också i bemanningsbranschen, inom byggsektorn och i handeln.

Varsel betyder inte automatiskt arbetslöshet. Men arbetslösheten stiger också allt tydligare och i oktober var 400 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, 27 000 fler än året innan. Det betyder att de som står långt ifrån arbetsmarknaden får ännu svårare att hitta jobb, till exempel utlandsfödda och funktionshindrade, enligt Clas Olsson Arbetsförmedlingens analyschef.

– Det är bekymmersamt framför allt för de långtidsarbetslösas skull.

Hur länge tror du att det kommer fortsätta så här med stigande arbetslöshet och fler varsel?
– Jag vet inte, men jag tror att vi kommer att se höga varseltal under ett antal månader när industriföretagen tar sina sparprogram och att det mattas av sedan. Men vi kommer att ha minst ett år framöver av en svag arbetsmarknad där sysselsättningen säkert sjunker, och sedan kanske vi också kommer att ha några år därefter med väldigt svag tillväxt eller stagnation på arbetsmarknaden, säger Clas Olsson.

Anders Jelmin

Ekot, i samarbete med P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista