Hillevi Engström: Blir inga ändringar i a-kassan

2:17 min

Mer än var tredje arbetslös står nu helt utan ersättning från arbetsmarknadens trygghetssystem. Samtidigt rapporterar Arbetsförmedlingen att antalet varsel fördubblades i oktober. 10 300 varslade riskerar nu att bli arbetslösa.

– Det är en väldigt osäker situation just nu på arbetsmarknaden där vi ser att mycket händer ute i Europa som minskar efterfrågan. Så det är en allvarlig importerad kris vi har, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

– Jag förstår också att många människor är väldigt oroade just nu över vad som kommer att ske. Om de kommer att bli uppsagda och om det kommer det leda till arbetslöshet. 

Arbetsförmedlingen kom i dag med nya varselsiffror. 10 300 varslades under oktober om uppsägning. Förra gången det var så många var under finanskrisen våren 2009. En av alla dem som blev varslade är Veronika Gullberg.

– Ja, man har ju gått till samma jobb här i 39 år, jag bor här i Fagerhult, och sedan så har man inget jobb längre.

Samtidigt med de snabbt ökade varslen visar Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, i dag att allt fler som redan är arbetslösa inte får någon ersättning alls från arbetsmarknadens trygghetssystem längre.

150 000 – mer än var tredje arbetslös – får ingen ersättning alls från vare sig a-kassa, aktivitetsstöd eller grundersättning.

Många lämnade försäkringen när regeringen ändrade reglerna och höjde avgifterna. Samtidigt har villkoren för att få ut ersättning skärpts.

– Människor blir ju osäkra på systemet. Och börjar tveka om det verkligen fungerar om jag skulle bli arbetslös, säger Melker Ödebrink som är kanslichef på Arbetslöshetskassornas Samorganisation.

Men arbetsmarknadsminister Hillevi Engström säger att regeringens fokus är att skapa nya jobb, inte ändringar i trygghetssystemen.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström hänvisar till försörjningsstödet, alltså socialbidrag.

– Jag tycker att villkoren i försäkringen är ganska rimliga. Det vill säga att man ska ha en förankring, man ska ha arbetat minst halvtid i ett halvårs tid. Det tillsammans med ett medlemskap kvalificerar ju till a-kassa.

Men vad ska de 150 000 som inte får någon ersättning alls leva på?

– Ja det är ju så, att har man aldrig arbetat och inte kvalificerat sig för en arbetslöshetsförsäkring så har ju samhället ytterst andra system som gör att man ska kunna ha en dräglig tillvaro och en skälig levnadsnivå.

Mari Forssblad

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista