Pontus Mattsson, politisk reporter. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Mattsson: Bilden av SD som extremistparti stärks

Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges Radio och som skrivit en bok om Sverigedemokraterna kommenterar dagens besked att SD-toppen Erik Almqvist lämnar sina uppdrag inom partiet efter avslöjandena om rasistiska och sexistiska påhopp.

Hur allvarligt är detta för SD?

– Mycket allvarligt. Det är det värsta som har hänt dem sedan de kom in i riksdagen, att en sådan här hög person i partiledningen dessutom gör sig skyldig till sådana här uttalanden samtidigt som partiet proklamerat nolltolerans mot rasism och extremism.

Tror du att det var på grund av Åkessons ”uppstädning” i partiet som Almqvist fick avgå från sina uppdrag i partiet?

– Jag blev förvånad över att han fick gå. I den bedömningen man gjort har man ansett att det var viktigt att hålla den här linjen med nolltolerans.

Kan den här skandalen påverka opinionssiffrorna, som hittills haft medvind?

– Det är svårt att säga, men det är ingen fördel för partiet, särskilt inte nu när de blivit mer etablerade. Bilden av partiet som ett extremistparti med rasister, den stärks nu. Partiledningen vill inte att man ska tänka på unga män som häver ur sig sådant här, de vill tvätta bort den bilden.

Är det som visas på filmen symptomatiskt för partiet ?

– Partiets idé är ju att invandring är ett stort problem och att många av de människor som kommit till Sverige har skapat problem här. Det är inte symptomatiskt för partiet, det är att dra det för långt, men det är inte förvånande. Det hade varit mer förvånande om det hade hänt i något annat parti än inom Sverigedemokraterna.

Vad tror du kommer att hända med Kent Ekeroth nu?

– Det vågar jag inte spekulera i, men om han ljugit för partiledningen och de blivit förda bakom ljuset kan han ligga illa till. Det är nytt att en sådan hög person blir sparkad i partiet, när det har hänt förut har det alltid varit på en lägre nivå. Så om man ska se det här som ett prejudikat går ingen säker längre, så det återstår att se vad som kommer fram.

Finns det några liknande politiska skandaler inom andra partier som kan jämföras med denna?

– Det är inte helt unikt, säger Pontus Mattsson och ger exempel som Anna Sjödin, tidigare ordförande för SSU, som blev dömd för misshandel efter ett bråk på en krog och Jerry Martinger, tidigare moderat riksdagsledamot, som dömdes för diverse brott i samband med svartsjukedramer med sin före detta fru.

– Men det finns inte liknande skandaler med den här rasistiska undertonen, säger Pontus Mattsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".