Ekeroth tar "time-out" efter ny video

1:24 min

SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth tar en "time-out" på grund av rasistskandalen. I dag publicerar Expressen på sin sajt en ny sekvens från den film som i går tvingade sverigedemokraten Erik Almqvist att avgå, där Almqvist och hans sällskap beväpnar sig med järnrör.

Det är Kent Ekeroth som filmar alltsammans. Erik Almqvist och Christian Westling beväpnar sig i den filmsekvens som publiceras i dag på Expressens hemsida med järnrör från en byggarbetsplats, kort efter ett bråk med en berusad man på gatan. Även Ekeroth ser ut att gå med ett järnrör i handen.

När de hör polissirener återvänder de till scenen för bråket. Där förklarar de för poliserna som stannat vid den gravt berusade mannen att han hotat dem.

Kent Ekeroth är i dag partiets rättspolitiska talesperson, och har i egenskap av det propagerat för hårdare straff.

Ekeroths samtliga engagemang inom ramen "för hans uppdrag som rättspolitisk talesperson har bokats av för resterande del av den här veckan", skriver SD i ett pressmeddelande på morgonen. Hur det därefter blir är oklart.

Sedan klockan 11 sitter Kent Ekeroth tillsammans med hela partiledningen i krismöte. Ekots inrikespolitiska reporter Pontus Mattsson, som följt Sverigedemokraterna i många år, har pratat med Ekeroth, som förklarar varför han tar en "time-out":

– Som det ser ut i dag är det stor fokusering på det som hände för ett par år sedan, då är det inte möjligt föra ut partiets politik utan att folk förknippar det med den här händelsen, då är det naturligt att ta en paus, säger Kent Ekeroth.

Är det något problem med ditt agerande den här kvällen, eller är det bara omgiviningens reaktioner som gör att du tar en paus?

– Det som hände den kvällen är något jag skäms över, det ska jag vara väldigt klar med, men jag filmade, och det gjorde jag för att ha saker på band när vi blir överfallna. Återigen, det är inget jag är stolt över.

Har du som ambition att sitta kvar som rättspolitisk talesperson för partiet?

– Just nu tar jag en paus från offentlighetens ljus, på grund av att det blivit ett sådant fokus på den här händelsen, sedan hur det blir med mina positioner får vi ta ställning till lite senare.

Hur tror du att det här påverkar din trovärdighet att driva de här frågorna?

– Vi får se hur det här utvecklar sig, säger Kent Ekeroth.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska uttala sig senare i dag om de senaste uppgifterna.

När den första filmen publicerades i går lämnade Erik Almqvist sin post i partiets ledning.

Det är i dag svårt att hitta någon som vill uttala sig alls om det som hände på Kungsgatan i Stockholm tidigt en morgon för två och ett halvt år sedan. Enligt Expressen går de tre sverigedemokraterna, efter ett krogbesök sommaren 2010, mot en berusad man som de varit i bråk med en stund tidigare.

SD-topparna Erik Almqvist, Christian Westling och Kent Ekeroth hamnade först i en diskussion med komikern Soran Ismail.

Erik Almqvist säger till Soran Ismail att han "beter sig som en babbe” och "nej, det är inte ditt land, det är mitt land". Han kallar även en kvinna för hora och beskriver den berusade mannen som det uppstår ett bråk med för ”blatte lover”.

Kent Ekeroth har även tidigare varit en omdiskuterad person inom Sverigedemokraterna.

– Han är väldigt frispråkig. Om det verkligen ska vara nolltolerans borde partiet agerat mot Kent Ekeroth tidigare, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo, till TT.

Sverigedemokratisk Ungdom, SDU, går emot partiledningen och kritiserar nu öppet Jimmie Åkesson och partiledningens beslut att frånta Erik Almqvist hans politiska uppdrag i partiet. Gustav Kasselstrand, ordförande, och William Hahne, vice ordförande i SDU skriver så här på DN Debatt (ett utdrag):

"Att så impulsivt frånta framträdande partiföreträdares förtroendeuppdrag är inte att ta ansvar, det är att falla för mediernas drev."

" Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå".

Ekot

Erik Almqvist berättar själv om rasistskandalen

#text=5345784#Hör också Damon Rasti som var med vid det filmade bråket utanför McDonalds, en sen augustinatt 2010 – en dryg månad innan riksdagsvalet.

Stärkt bild som extremistparti

Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges Radio.

#text=5346322#"Värsta som har hänt SD sedan de kom in i riksdagen".

Timingen väldigt oturlig för SD

#text=5346079#"Ett rejält bakslag i arbetet med att tvätta bilden av partiet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista