Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SDU: "Ett svagare SD utan Erik Almqvist"

Gunnar Gadderyd, SD i Jönköping: "En västanfläkt"
1:21 min
1 av 2
Gustav Kasselstrand (tv), ordförande för SDU tycker att det var fel av Jimmie Åkesson låta Erik Almqvist (mitten) lämna sina uppdrag. Ola Svensson (th), distriktsordförande i Blekinge, tycker att det var rätt beslut. Foto: Scanpix och SR. Montage: SR
2 av 2
De tre bakom rubrikerna - klicka för mer fakta

Bland Sverigedemokraternas distriktsordförande i landet verkar förtroendet för Jimmie Åkesson vara orubbat efter de senaste dygnens utveckling. Men partistyrelsen får också kritik, inte minst från ungdomsförbundet SDU, efter att SD-toppen Erik Almqvist avgått från sina uppdrag inom partiet.

Sverigedemokraternas ordförande i Blekinge, Ola Svensson, tycker det var rätt att Erik Almqvist avgick i går och att Kent Ekeroth i dag tar time-out. Han kan dock inte säga hur händelsen påverkar hans parti.

– Alla händelser påverkar, vad effekten blir vet vi inte förrän senare.

Flera  Sverigedemokrater i Blekinge har dock kritiserat partistyrelsens linje vad gäller Almqvist och Ekeroth. Bland annat har Ingvar Carlsson från SD i Sölvesborg sagt att normer inom partiet har förändrats så att man inte längre får säga vad man vill.

– Det är ju Ingvar Carlssons tolkning på nolltoleransen. Vi får absolut säga vad vi vill men vi behöver kanske även utbilda i hur man tolkar dokument, säger ordförande Ola Svensson.

Flera distrikt uttalar förtroende för partiledningen och Jimmie Åkesson. I Jönköping säger ordförande Johan Nissinen att det som hänt är beklagligt och säger att han tar avstånd från det de gjort. Vice ordförande Jonas Grahn tycker att partistyrelsen har handlat rätt.

– Om man använder sig av sådana här ord som Almqvist har gjort, då hör man inte hemma i partiet.

Men andre vice ordförande i Jönköping, Gunnar Gadderyd, tycker att det är fel att låta Almqvist gå och Ekeroth ta time-out.

– Jämför man detta med vad svenska skolflickor får utstå i skolan, där de blir kallade för hora och svennefitta och jag vet inte allt dagligen, så är ju detta en västanfläkt egentligen, det som hände i Stockholm, säger Gadderyd.

Också ungdomsförbundet, SDU, går emot partiledningen och kritiserar öppet Jimmie Åkesson och partiledningens beslut att frånta Erik Almqvist hans politiska uppdrag i partiet. Han menar att de fallit för mediernas drev.

– Det är ju ett svagare Sverigedemokraterna utan Erik Almqvist, säger Gustav Kasselstrand, ordförande.

Betyder det att ni kritiserar Jimmie Åkesson?

– Ja, det gör vi ju i någon mån. Det är ju inte Jimmie Åkesson själv som har fattat det här beslutet, utan en partiledning som i samråd med Erik Almqvist har kommit fram till det här.

Ekot i samarbete med P4 Jönköping och P4 Blekinge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".