I fängelser runt om i Turkiet hungerstrejkar omkring 700 fångar med krav på större rättigheter för den kurdiska minoriteten. Här en stödaktion i Ankara. Foto: Scanpix

Ledare uppmanar kurder att avsluta hungerstrejk

I Turkiet har den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan uppmanat de kurdiska fångar som hungerstrejkar att avsluta strejken.

I fängelser runt om i Turkiet hungerstrejkar omkring 1 700 fångar med krav på större rättigheter för den kurdiska minoriteten och för att kurdledaren Abdullah Öcalan slipper sin isloering. De som hållit på längst har matvägrat i över två månader.

Öcalan fängslades för 13 år sedan och varit isolerad på en fängelseö. I dag fick han ta emot besök av sin bror och genom honom uppmanat de hungerstrejkande kurderna att upphöra med strejken.

– Han ville att jag omedelbart går ut med uppmaningen om slut på strejken och menade att aktionen ha nått sitt mål, säger Abdulla Öcalans bror, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista