I september besökte Rysslands president Vladimir Putin sin kollega i Bisjkek, Kirgizistans president Almazbek Atambajev. Foto: Scanpix.

Kampen om Centralasien trappas upp

2:27 min

Kampen mellan Ryssland och USA om det strategiskt viktiga Centralasien ökar. Medan USA planerar att stanna kvar i Uzbekistan, stärker Ryssland sina positioner i bland annat Kirgizistan. Under hösten har flera viktiga avtal mellan länderna kommit till.

På Bisjkeks diplomathögskola citerar historikern Zajnidin Kurmanov Lord Palmerston - på 1800-talet brittisk utrikesminister: "Den som kontrollerar Pamir - den kontrollerar också hela Asien".

Pamir är bergsområdet, ibland kallat "världens tak", som sträcker sig genom Centralasien från Tadzjikistan till Kina.

Länge dominerade Sovjetunionen här, men sedan Sovjets fall och terrordådet den 11 september 2001 och det efterföljande kriget i Afghanistan, har USA:s närvaro i området ökat markant med militära baser i de före detta Sovjetrepublikerna Uzbekistan och Kirgizistan.

2014 ska USA lämna Afghanistan, men planerar att stanna kvar med sina vapen och militära kunskap i främst Uzbekistan. Det uppskattas inte av Ryssland, säger Zajnidin Kurmanov, historiker som undervisar vid diplomathögskolan i Kirgizistans huvudstad Bisjkek.

Dessutom, säger han, hade Ryssland och Kirgizistan hoppats på mer uppskattning från amerikansk sida för att man upplåtit land och färdvägar för den militära operationen i Afghanistan.

I september besökte Rysslands president Vladimir Putin sin kollega i Bisjkek, Kirgizistans president Almazbek Atambajev. Där lovade Putin att skriva av skulder för det fattiga Kirgizistan på över tre miljarder svenska kronor.

I gengäld kom man överens om att förlänga kontraktet för den ryska militärbasen i landet, och Kirgizistans president Atambajev höll fast vid det han tidigare sagt - att det inte skulle bli tal om någon förlängning av den amerikanska basen i landet efter 2014.

För ett par veckor sedan kunde den ryska affärstidningen Kommersant, med hänvisning till källor inom ryska försvaret, avslöja att Ryssland planerar för en mångmiljardsatsning på den dåligt underhållna kirgiziska försvarsmakten samt en mindre militär satsning i Kirgizistans grannland Tadzjikistan.

Men enligt Zainidin Kurmanov handlar det här inte bara om en kraftmätning med USA i området. I Ryssland, säger han, finns en oro över att USA inte lyckades besegra talibanerna i Afghanistan och att de nu hotar det fattiga och militärt svaga Kirgizistan.

– Alla problem kvarstår och riskerar nu att nå Ryssland och Centralasien - så därför tar Ryssland åter på sig hela ansvaret, säger Zainidin Kurmanov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista