Hamas tv-kanal al-Aqsa har kontor i den här byggnaden som bombades i natt. Foto: Mohammed Abed/Scanpix.

Fortsatta attacker mellan Israel och Gaza

Israel har i natt fortsatt sina attacker mot Gaza – nu även från krigsfartyg utanför kusten. På morgonen har Hamas militanta del avfyrat en raket mot Tel Aviv, uppger Reuters.

En hög palestinsk tjänsteman uppger samtidigt för nyhetsbyrån AFP att "seriösa samtal" förs om en vapenvila och en överenskommelse kan nås "i dag eller i morgon".

Men Israel är redo att "avsevärt utvidga" operationen mot militanta aktivister på den Hamasstyrda Gazaremsan, sade premiärminister Benjamin Netanyahu enligt AFP när han inledde ett regeringsmöte i dag.

– Soldaterna är redo för olika typer av aktiviteter som kan ske, sade Netanyahu.

På förmiddagen dödades en person och fyra skadades när en israelisk raket slog ner i ett flyktingläger nära en strand i Gaza City, säger sjukhuskällor och vittnen till AFP på förmiddagen.

Och enligt Reuters har minst två raketer som avfyrats mot Tel Aviv på morgonen oskadliggjorts av stadens robotsköld Iron Dome. Norskisraeliske Björn Hermann, talesman för Israels armé (IDF), uppger i ett mejl till TT att flera raketer från Gazaremsan nyligen träffade en lekplats och ett bostadsområde i den israeliska byn Ashkelon.

Beskjutningen från Israels sida handlar nu inte bara om flygattacker utan kommer också från krigsfartyg utanför Gazas kust. Israels mål för attackerna sägs vara Hamas och andra militanta grupper för att stoppa raketbeskjutningar.

I natt träffades en mediabyggnad i centrala Gaza City av flygbomber och sex palestinska journalister uppges ha skadats. Enligt BBC, som tidigare haft kontor i den byggnaden, har Hamas sin TV-station al-Quds där.

Enligt palestinska sjukvårdsmyndigheter i Gaza har nu 48 palestinier dödats de senaste fem dygnen. Tre israeler dödades tidigare i veckan av en palestinsk raketattack.

Enligt Israels armé, IDF, har 872 raketer avfyrats mot Israel sedan den 15 november. 270 av dem ska ha skjutits ner av Tel Avivs robotsköld Iron Dome och 489 har slagit ner i Israel. Under samma tid har IDF skjutit mot och träffat 950 raketlagrings- och avfyrningsplatser på Gazaremsan.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius har åkt till Israel och Västbanken för att "mana alla parter att stoppa upptrappningen och erbjuda Frankrikes hjälp att nå en omedelbar vapenvila", uppger utrikesdepartementet i Paris.

Fabius ska bland andra möta Israels president Shimon Peres och premiärministern Benjamin Netanyahu samt palestiniernas president Mahmud Abbas under endagsbesöket som tar honom till Jerusalem, Tel Aviv och Ramallah på Västbanken.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista