Krismöte i FN efter nya strider i Kongo

Uganda och Rwanda misstänks hjälpa rebellerna
2:06 min

FN:s säkerhetsråd höll krismöte i natt efter att gerillan M23 i östra Kongo nu närmar sig provinshuvudstaden Goma. FN har satt sina fredsstyrkor i östra Kongo i högsta beredskap och i Goma har hjälporganisationer börjat evakuera personal.

Det är nu bara ett knappt tre mil av böljande gröna kullar som skiljer gerillan M23 från miljonstaden Goma, centrum för all hjälpverksamhet i området där det redan finns så många flyktingar.

M23 lyckades inta det lilla samhället Kibumba i går, trots att regeringsarmén fick understöd av helikoptrar från FN-styrkan som sköt ner på rebellerna. På det viset satte Kongo stopp för rebellernas framfart vid exakt samma ställe i somras, men nu var rebellerna så väl beväpnade att den svaga kongolesiska armén inte kunde stå emot.

Enligt FN-styrkan på plats hade rebellerna avancerad utrustning för mörkerseende och kraftigare granatkastare än tidigare, vilket än en gång göder misstankarna om att grannländerna Rwanda och Uganda är inblandade. FN:s säkerhetsråd uppmanade i natt alla krafter utifrån att sluta stödja rebellerna, och hotade med nya sanktioner mot M23 och "andra som stödjer gerillan", utan att nämna några länder vid namn.

Både Rwanda och Uganda förnekar att de har något med striderna att göra, men Human Rights Watch hävdar att de har trovärdiga uppgifter om att rwandiska soldater gick in i Kongo redan i torsdags och nu strider med rebellerna.

Rwandas utrikesminister säger istället att det är Kongos ansvar att få ett slut på striderna, och att de skadar även Rwanda. Nya flyktingar har tagit sig över gränsen och striderna är så nära att människor skadats av eldgivningen även inne i Rwanda, enligt utrikesministern.

Farhågor finns nu att rebellerna tänker fortsätta mot Goma, vilket M23 själva förnekar att de vill, men vissa hjälporganisationer har redan börjat evakuera personal. Minst 400 000 människor i östra Kongo har flytt sina hem sedan i våras när M23 inledde sina strider. De lever redan nu under svåra förhållanden i miserabla flyktingläger - tiotusentals av dem precis utanför staden Goma.

Enligt chefen för FN-styrkorna i östra Kongo har FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon personligen ringt till Rwandas president Paul Kagame för att uppmana honom att använda sitt inflytande för att få stopp på rebellerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".