Det här handlar SAS-förhandlingarna om

De bud som behandlas i dag på SAS styrelsemöte handlar om hur den flygande personalens nya kollektivavtal ska se ut, det vill säga kabinpersonal och piloter.

Det finns totalt åtta fackförbund i den här delen av förhandlingarna. Två kabin- och pilotföreningar i varje land - Sverige, Norge och Danmark - plus en extra kabin- och en extra pilotförening i Norge.

– Det vi förhandlar om är kollektivavtal för den flygande personalen. De övriga fackförbunden, markpersonal, administration med mera, har inte tidspress till i dag att lämna bud. De ingår i andra processer i den här sparplanen som SAS presenterade i måndags, säger Elisabeth Manzi, presschef på SAS.

– Det har förts intensiva förhandlingar under de senaste dygnen. Tyvärr finns det ingen överenskommelse med någon förening ännu. På mötet ska styrelsen besluta om förutsättningarna för att genomföra planen finns.

Sparplanen är uppdelad i fem delar. Outsourcing av marktjänst, centralisering och förminskning av administrationen, kollektivavtal för flygande personal, försäljning av fastigheter och flygbolag i Norge samt ett nytt pensionssystem för alla anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".