Flera flygbolag står redo att ta över

Om SAS går i konkurs innebär det inte att flyglinjerna försvinner. Norwegian, Malmö Aviation och Sverigeflyg står alla beredda att fylla luckorna.

SAS förbereder sig på det värsta. Företaget har beordrat att planen ska vara fulltankade så att de kan återvända till Skandinavien. Når ledningen ingen lösning med facken kommer bolaget att gå i konkurs, säger företaget.

Men svenska resenärer behöver inte vara alltför oroliga, enligt Jan Ohlsson, chefredaktör på travelinsider.se.

– Jag tror inte att inrikesflyget kommer vara något problem. De övriga flygbolagen kommer att ta över de här linjerna.

Han jämför med när spanska Spanair och ungerska Malev gick i konkurs tidigare i år. Då gick det väldigt fort för övriga bolag att ta över trafiken.

– SAS är visserligen väldigt stort, så lite gungigt lär det bli.

Norwegian, Malmö Aviation och Sverigeflyg bekräftar alla för TT att de har förberett sig på att utöka sin trafik om SAS skulle ställa in sina flygningar.

Och om SAS verkligen går i konkurs behöver det inte heller innebära slutet för verksamheten, enligt Marie Karlsson Tuula, docent i juridik och expert på konkursrätt.

– Syftet med en konkurs är avveckling, men man har möjlighet att sälja hela eller delar av verksamheten och då kan den drivas vidare utan skulder.

Dessutom kan SAS ansöka om en rekonstruktion, i stället för konkurs. Då utses en rekonstruktör som ser över verksamheten för att göra den lönsam. Den möjligheten provade exempelvis Saab, och enligt Marie Karlsson Tuula har SAS ett bättre utgångsläge.

– Man har en pågående produktion och man har kapital, även om det inte är så mycket som man skulle önska.

Men hittills har SAS inte nämnt rekonstruktion som ett alternativ.

– Det är lite märkligt. Man börjar ju fundera på om de vill ha en konkurs för att de har en plan i bakfickan, säger Jan Ohlsson.

Anna de Lima Fagerlind/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista