1 av 2
Passagerare checkar in vid Terminal 4 på Arlanda flygplats. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
2 av 2
Här inne i SAS Huset på Kastrup pågår förhandlingarna. Foto: Scanpix

Fortsatt osäkert för SAS - förhandlingarna pågår

1:10 min

Det är nu i kväll ett väldigt osäkert läge vad som ska hända med flygbolaget SAS. Företagets mål är att styrelsen ska fatta beslut om det går att komma vidare med sparplanen, men förhandlingarna med facken pågår fortfarande.

Ännu finns inget nytt avtal på plats om de SAS-anställdas löner och andra villkor. Den del av sparplanen som är avgörande för om den ska gå att genomföra. Och utan sparplan gäller inte lånegarantierna från ägarna och då ser det inte ut att gå att driva bolaget vidare.

Men förhandlarna har inte gett upp. Så här säger Johan Ulvenlöv,  pressekreterare på det svenska kabinfacket Unionen på plats i Köpenhamn.

– Förhandlingarna pågår fortfarande och Unionen har som mål att vi ska nå en kompromiss och en lösning på detta.

Vad kommer vara avgörande för om ni ska nå i mål i kväll eller inte?

– Kompromissviljan.

Men i motsats till det sa SAS styrelseordförande Fritz Schur under eftermiddagen till Danmarks Radio att förhandlingarna gick väldigt dåligt.

Nu i kväll uppger pilotfacken att man har lagt fram ett bud där personalen i genomsnitt minskar lönerna med 10 procent, företaget har ju tidigare pratat om sänkningar med upp till 15 procent.

Var styrelsemötet ska hållas är fortfarande oklart, men tre styrelseledamöter ska vara på väg från Köpenhamn till Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista