Mycke tyder på att våldsvågen mot polisen är en hämdaktion. Foto: Scanpix

Våldsvåg drar genom jättestaden São Paulo

Sedan oktober har över 300 personer dödats
1:43 min

I den brasilianska jättestaden São Paulo har antalet mord skjutit i höjden de senaste två månaderna. Mycket tyder på att det rör sig om ett krig mellan det kriminella syndikatet PCC , Primer Comando de la Capotal, och polisen.

Tv-stationer i São Paulo talar om panik, om en våg av hämndaktioner som drabbar såväl poliser, gangsters som oskyldiga.

Sedan början av oktober har över 300 människor dödats, många av dem poliser. Ofta har det handlat om rena avrättningar och efter en rad raider i favelas där gangstersyndikatet PCC har inflytande har man hittat listor med namn och adresser på poliser som man tror står på tur att mördas.

Morden på polisen är, tror man, hämnd för att polisen i några uppmärksammade fall först har torterat och sedan avrättat välkända medlemmar i PCC.

São Paolos guvernör Geraldo Alckim har försök avdramatisera situationen med av att hänvisa till Sao Paulos storlek, 22 miljoner människor enbart i storstadsregionen.

– Och, har Alckim sagt, fortfarande sker det bara hälften så många mord per 100 000 innevånare i São Paulo som i Rio de Janeiro.

Men det är en klen tröst för São Paulos innevånare. De minns hur det var 2006 då PCC under fyra dagar näst intill paralyserade jättestaden genom att bränna bussar och attackera polisstationer.

För bara 12-13 år sedan var São Paulo en av världens våldsammaste städer. Men sedan dess har våldet minskat drastiskt, antalet mord har gått ned med 75 procent och São Paulo började uppfattas som en av Brasiliens tryggaste städer. Tills nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".