SAS presschef ikväll: "Söndagen är deadline"

In i det sista pågår förhandlingarna mellan facket och flygbolaget SAS om sparplanerna. Tidsfristen som bolaget har satt upp går ut vid midnatt, men nu cirkulerar uppgifter om att bankerna som ställer upp med lån kan förlänga den till i morgon bitti. SAS presschef Elisabeth Manzi håller dock fast vid att det är söndag som är deadline.

– Det är söndagen som är deadline. Och under kvällen här så kommer SAS styrelse att träffas för att fatta beslut om SAS framtid. Det man har på bordet att fatta beslut om är då om det finns förutsättningar att genomföra den sparplan som vår vd Rickard Gustafson presenterade i måndags.

Om de förutsättningarna inte finns, är det konkurs som ligger i den andra vågskålen?

– Jag kan inte föregå ett styrelsebeslut men självklart är det SAS framtid som står på spel.

Ännu finns inga nya kollektivavtal på plats för de SAS-anställda. Bolaget har ju krävt upp till 15 procents lönesänkningar och försämringar i pensionsavtalen bland annat. Pilotfacket bekräftar i kväll för Ekot att de har gått med på att sänka lönerna med 10 procent. Enligt obekräftade uppgifter ska företaget ha sagt nej till budet vilket innebär att SAS är ett steg närmare konkurs.

Om styrelsen anser att SAS inte kan fortsätta väntar troligen någon form av ordnad konkurs. I andra krisande flygbolag i Österrike, Schweiz och Belgien till exempel har det som varit friskt i de konkursade företagen flyttats över i nya bolag som levt vidare och behållit sina kunder.

Om SAS kommer att flyga som vanligt när vardagsrusningen drar i gång på måndagsmorgonen är oklart, säger presschef Elisabeth Manzi:

– Är det så att vi tvingas ställa in avgångar i morgon, så kommer vi givetvis att ta kontakt med de kunder som är berörda via sms.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".