Dålig integration i Sverige, visar undersökning

2:03 min

Sverige är näst sämst på integration enligt en undersökning som gjorts på Stockholms universitet där Sverige jämförts med 15 andra europeiska länder. Sociologen Ryszard Szulkin har studerat i vilken utsträckning personer som invandrat fått jobb i det nya landet under de tio första åren i landet.

- De som har varit här upp till tio år har lägre sysselsättningsgrad och högre arbetslöshet än i många andra europeiska länder, säger sociologen Ryszard Szulkin

I studien har Sverige jämfört med bland andra Storbrittanien, Tyskland, Frankrike, Italien, Norge och Danmark och Sverige utmärker sig starkt negativt.

Bara i Spanien är arbetslösheten högre bland män och bara i Frankrike är arbetslösheten högre bland kvinnor.

I Sverige ligger arbetslösheten under de tio första åren i landet på 23 procent för män och 27 procent för kvinnor och det visar enligt Ryszard Sulkin att det tar alldeles för lång tid att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Men studien visar också att något händer efter tio år. Då klara sig Sverige bra i jämförelsen med de andra länderna. Arbetslösheten ligger då på 11 procent - både för kvinnor och män.

- En optimistisk syn på det hela är att det tar lång tid men så småningom blir de allra flesta aktiva på arbetsmarknaden och hittar sin plats. Men att etableringstiden är för lång.

Och en pessimistisk tolkning?

- En pessimistisk tolkning är att de här negativa siffrorna kommer att finnas kvar en längre tid, säger Ryszard Sulkin.

En förklaring till att Sverige utmärker sig så negativt i statistiken under de tio första åren är att Sverige tar emot fler flyktingar än länderna som Sverige nu jämförs med som i högre utsträckning tar emot arbetskraftsinvandrare.

Det tar längre tid för flyktingar att etablera sig på arbetsmarknaden eftersom de inte har något jobb när de kommer, men trots det visar undersökningen att samhället har misslyckats, menar Ryszard Szulkin.

- Man kommer inte till ett jobb som väntar. Men att det inte väntar ett jobb efter fem-sex år är naturligtvis ett misslyckande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista