Det är över ett halvår sedan M23 inledde striderna i östra Kongo. Foto: Jerome Delay/Scanpix.

Kongolesiska regeringssoldater flyr Goma

Rebellerna avancerar
2:00 min

I östra Kongo flyr nu tusentals människor undan striderna när gerillan M23 närmar sig största staden Goma. Både regeringssoldater och tjänstemän lämnar nu också Goma, i fruktan för rebellernas intåg.

Slaget står nu kring flygplatsen precis utanför Goma. Attack-helikoptrar från FN:s fredsstyrka har skjutit mot den framryckande rebellarmén för att stoppa den, hittills utan framgång.

– Nu gäller det bara att undvika ett blodbad inne i stan, säger en av den kongolesiska regeringsarméns talesmän till en lokal radiostation.

Hela helgen har gerillan M23 avancerat mot provinshuvudstaden Goma, till synes utan motstånd och utan att avskräckas av FN-styrkornas eldunderstöd till den kongolesiska regeringsarmén.

M23 har tagit sig fram by efter by, längs med nationalparken Virungas gröna kullar, världsberömda för sina bergsgorillor.

Tusentals nya flyktingar har lämnat områdena, som gerillan har tagit, och i Goma verkar de ansvariga inte tveka om att gerillan kan tåga vidare om den vill. Både regeringssoldater och höga tjänstemän har setts lämna stan, där det nu är tomt och öde på gatorna.

Men gerillan säger att den inte tänker gå in i Goma om de inte själva blir attackerade, och de kräver att FN ska sluta stödja regeringsarmén och förhålla sig neutral.

FN-styrkan säger i ett uttalande att den har gett sig in striderna för att skydda civila, och sig själva.

Rebellerna har varit välbeväpnade under sin snabba framryckning i helgen, med avancerad mörkerseende-utrustning och kraftigare granatkastare än tidigare.

Och det föder nya spekulationer om att grannländerna Rwanda och Uganda är inblandade.

Det är nu över ett halvår sedan M23 inledde striderna i östra Kongo.

En FN-rapport tidigare i höstas anklagar Rwanda för att vara med och styra rebellerna ända från högsta nivå, med Rwandas försvarsminister som den som ger order från huvudstan Kigali.

FN i Goma säger att de ännu inte kan bevisa att utländska trupper är med och strider just nu.

Men människorättsorganisationen Human Rights Watch uppger att den har trovärdiga uppgifter om att rwandiska soldater har gått över gränsen de senaste dagarna och anslutit sig till rebellerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".