1 av 3
Poeten och grafittiartisten Soe Wai Htun framför välkomstmålningen han var med att göra inför president Obamas historiska besök i Burma. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
2 av 3
Sömmerskan Khin Ohn Myint har inte en aning om vem Barack Obama är. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
3 av 3
Ko Ko Kyi, tidigare mångårig politisk fånge, är en av Burmas mest kända demokratiaktivister. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Barack Obama på historiskt besök i Burma

Uppmuntran för reformerna i den brutala diktaturen
2:15 min

För första gången i historien besöks Burma i dag av en amerikansk president. Barack Obama är i det sydostasiatiska landet för att uppmuntra den senaste tiden snabba politiska och ekonomiska reformer i den tidigare militärdiktaturen. Men många vanliga burmeser märker inte så mycket av förändringarna.

Sömmerskan Khin Ohn Myint sitter i ett slumskjul i utkanten av Rangoon och syr hela dagarna. Hon säger att hon inte har en aning om vem Barack Obama är, eller att han är på ett historiskt besök. 

För henne, och miljontals andra burmeser, är vardagen en kamp för överlevnad. Khin Ohn Myint säger att hon inte märkt någon ekonomisk skillnad de senaste knappa två åren. Hon går hungrig ibland, de dagar hon inte kan skrapa ihop motsvarande 15 kronor på sin sömnad.

Utbredd fattigdom och brist på utbildning och sjukvård är bara några av de jättelika utmaningar som Burmas nya civila regering står inför.

President Obamas sex timmar långa besök här är tänkt att signalera uppmuntran för de överraskande reformerna i vad som till för bara ett par år sedan var en av jordens brutalaste diktaturer.

Nu har hundratals politiska fångar släppts.

Mycket av reformerna verkar vara en människas förtjänst: Presidenten och exgeneralen Thein Sein, som Obama träffar här i dag.  

Graffitiartisten och poeten Soe Wai Htun var härom natten med och skapade en flera meter stor hyllningsmålning till Obama på en mur. Han berättar att polisen kom och försökte stoppa målandet, men lät det sedan fortsätta. Ännu ett tecken på Burmas omvälvning, säger han. 

Tidigare mångårige politiske fången Ko Ko Gyi är en av topparna i demokratirörelsen. Han och andra har uttryckt oro för att Obamas besök kommer för tidigt, att sanktioner hävs för snabbt.

Även om han välkomnar Obama säger han till Ekot att mycket återstår att göra.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".