Skolmat. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Miljonkontrakt på mat avgörs i domstol

Matupphandling ofta i domstol
2:14 min

Miljonkontrakt på mat till landets skolor och äldreboenden hamnar ofta i domstol. Och ofta handlar det om detaljer i upphandingen. I Västervik pågår en rättsprocess där en portion sejfilé kan vara avgörande, säger kommunens kostchef Gunilla Ekfelt.

– Dels tar det väldigt mycket tid allt det här med överprövning. Det är ju nästan ett års jobb innan man kommer i gång med en upphandling, och nu står man bara och stampar, så det känns lite frustrerande, säger hon.

Förväntningarna var stora när Västervik och fem andra kommuner i våras gick ut och upphandlade mat till äldreboenden och skolor som den här där Eja Thellman och Gyzel Sajhadi går.

– Det var gott. Kalops och potatis, säger de.

Men livsmedelsupphandlingar är betydligt mer komplexa än de flesta andra offentliga upphandlingar. Totalt 1 300 produkter omfattas av Västerviks upphandling där företagen får lämna anbud och pris på var och en.

Upphandlingschefen Ulla Öhrn konstaterar att det är mycket som står på spel. Det var så jämnt mellan de två aktörer som dominerar branschen, Menigo och Martin och Servera, att frågan om en portion sejfilé kan bli avgörande för vem som vinner.

Förvaltningsrätten gick på Menigos linje och ärendet ska nu prövas av kammarrätten.

Hittills i år har 44 kommuner och fyra landsting fått se sina livsmedelsupphandlingar överprövas till förvaltningsrätterna. Mathias Sylwan, jurist på Sveriges kommuner och landsting, upplever att matleverantörerna satt i system att överklaga detaljer när de är på väg att förlora en affär.

– Väldigt många av de här domstolsprocesserna är onödiga och det gör att kommunerna behöver lägga så mycket tid på formalia i stället för verksamhetsutveckling.

Från såväl Menigo som Martin och Servera säger ansvariga att de visst gör allt för att undvika rättsprocesser och hellre tar en dialog när de upplever att något är fel.

Michael Bengtsson är affärsutvecklingschef för offentliga affärer på Menigo.

– Vi sätter det inte i system att leta fel för att se om vi kan vinna, men vi analyserar givetvis utfallet av en upphandling och känner vi sedan, baserat på de krav som ställts i en upphandling, att om inte de har följts så kommer vi givetvis att ha synpunkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".