Deadline för förhandlingarna var satta till midnatt, men har fortsatt. Foto: Scanpix.

Ovanlig uppgörelse mellan SAS och facken

"Staten borde visa mycket bättre ledarskap"
2:01 min

Uppgörelsen mellan facken och SAS är mycket ovanlig på svensk arbetsmarknad. Från fackligt håll kommer kritik i dag mot hur kraven från arbetsgivare och ägare satt press på de anställda.

TCO:s ordförande Eva Nordmark tycker att SAS största ägare, den svenska staten, brutit mot svensk tradition på arbetsmarknaden.

– Staten borde visa mycket bättre ledarskap för den svenska modellen. Nu måste ägare och ledning återupprätta förtroende med sina anställda.

Vad har staten gjort för fel?

– Man har ställt ultimatum och under väldigt hård tidspress förväntat sig att facken bara egentligen ska gå med på den plan som ligger, och det tillhör inte den svenska traditionen att bete sig på det sättet, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Det var i måndags SAS gick ut med sina krav på de anställda för att kunna uppfylla den affärsplan som ägare och banker satt som villkor för nya lånegarantier till bolaget.

Det är den här korta tiden att komma överens, mindre än en vecka, som Tjänstemännens Centralorganisation, TCO, särskilt vänder sig emot. Förhandlingarna med facken skulle ha startat långt tidigare, menar Eva Nordmark.

Det har befarats att SAS modell att gå ut med vad som uppfattats som ultimativa krav på personalen för att kunna rädda företaget skulle kunna sprida sig till andra företag i kris. Men Christer Ågren, vice vd för arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv säger att fallet SAS är speciellt.

– Det är en ganska unik uppgörelse på svensk arbetsmarknad. Jag tror att den bara har kunnat komma till i ett bolag som stod på konkurrensens rand och där en sådan här uppgörelse ändå slutlevererar villkor som är acceptabla och som kanske i många fall faktiskt är ganska bra på svensk arbetsmarknad.

Eva Nordmark på TCO har en direkt uppmaning till finansmarknadsministern som är ansvarig för det statliga ägandet.

– Min fråga till honom är på vilket sätt han vill medverka till att vi kan upprätthålla en bra tradition på den svenska arbetsmrknaden. Sådant här kan inte få ske, säger Eva Nordmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".