Rök och eld stiger upp mot skyn över Gaza efter ett israeliskt flyganfall. Foto: Ariel Schalit/Scanpix.

Gazabor önskar vapenvila

"Måste får slut på dödandet"
3:48 min

Cecilia Uddén berättar hur hon står på begravningsplatsen i Gaza, på en kulle, där en mamma just begravts tillsammans med sina fyra barn. Alla hon träffar säger: vapenvila, vapenvila, vapenvila!

De var med i den familj som dödades i går. Av misstag säger Israel, eftersom man var ute efter grannhuset. Sammanlagt elva personer i familjen dödades i flygattacken.

Här på kullen hörs hela tiden dova muller av bombnedslag från andra håll i Gaza, säger Cecilia Uddén. Vägen hit kantades av bombnedslag. En kvinna berättade för mig att när man är nära en kraftig explosion känns det som man får en elchock, musklerna värker och man blir liksom upplöst av chocken.

Du har just kommit över gränsen från Israel till Gaza. De du har hunnit tala med – vad säger de?

– Alla som jag talat med säger: vapenvila, vapenvila, vapenvila. Vi måste få ett slut på dödandet, världen måste stoppa det. De menar i första hand Israels attacker, men de anser också att Hamas raketattacker ska upphöra.

Många är besvikna på att Hamas inte kommit längre i förhandlingarna om vapenvila, men stödet för Hamas har gått upp sen Israels operation började. Alla de som varit kritiska tidigare sluter upp nu när Gaza är attackerat.

Fortsätter Israels sina förberedelser för en markoffensiv?

– Ja, men de flesta tror att det framför allt handlar om att sätta kraft bakom orden. Att Israel skulle gå in i Gaza igen är det inte många som tror. Det finns naturligtvis israeliska debattörer som anser att Gaza måste jämnas med marken och att detta krig inte kan avslutas ofullständigt som det förra.

Men samtidigt som förbereldelserna för en markoffensiv fortsätter minskar sannolikheten ju längre tid som går. Och också ju fler civila som dödas här i Gaza eftersom detta har så allvarlig inverkan på Israels internationella image.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".