Barack Obama kramar om Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi. Foto: Jewel Samad/Scanpix.

Obama hyllade Burmas reformpolitik

Obama på besök i Burma
2:09 min

För första gången har en amerikansk president besökt Burma, besökets syfte var att stärka reformkrafterna där.

– Vårt mål är att se till att reformtakten upprätthålls, sade Barack Obama och hyllade de överraskande snabba reformerna som skett i Burma de senaste knappa två åren. Men han underströk att mycket återstår att göra.

Också oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som välkomnade Obama i sitt hus vid en sjö i centrala Rangoon, sade att mycket mer behöver göras innan landet nått genuin demokrati.  

Ändå är Obamas besök ett viktigt erkännande av presidenten, ex-generalen Thein Seins reformarbete, där politiska fångar släppts, Suu Kyis parti NLD tillåtits i parlamentet, mediekontroller lättats och ekonomiska reformer introducerats.  

Det finns få exempel på ett land som så snabbt kommit in från den diplomatiska kylan, men enligt Vita huset är det viktigt att snabbt belöna Burmas tydliga steg mot reformer i ett land som varit en militärdiktatur i nära ett halvsekel, detta för att stärka president Thein Seins hand gentemot dem i militärledningen som inte vill se reformer. Washington vill också ha bra kontakter med strategiskt belägna Burma och begränsa Kinas inflytande.   

Många av Rangoons gator var avspärrade medan Obamas kortege rusade mellan mötena under det inte ens en fullt dagslånga besöket. Men taxichauffören U Myo Win var ändå lycklig: 

– Jag hade aldrig kunnat drömma att en amerikansk president skulle besöka Burma, sade han. 

Ändå sade han att förändringarna de senaste knappa två åren mest gynnat dem som redan har det bra, inte alla fattiga i Burma, eller Myanmar som landet heter numera.  

När Obama talade vid Rangoons universitet, symboliskt viktigt för att självständighets- och demokratirörelser startat där genom decennierna, uppehöll han sig mycket vid demokratins principer - inklusive rättigheter för alla. Han påminde om att de av hans ras tills nyligen inte hade rättigheter i Förenta staterna.   

Han tog särskilt upp situationen för den förföljda muslimska folkgruppen Rohingya i västra Burma, en grupp vars medborgerliga rättigheter till och med Aung San Suu Kyi och hennes anhängare ifrågasätter.  

– Rohingya bär inom sig samma värdighet som ni gör och som jag gör, sade Obama. 

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".