SAS vd Rickard Gustafson. Foto: Scanpix

SAS-avtal klara med samtliga fack

Sista avtalet i hamn
2:46 min

SAS har slutit avtal med det danska kabinfacket, CAU. Det bekräftade SAS vd Rickard Gustafson strax före klockan 16. Därmed har SAS slutit avtal med samtliga åtta fackföreningar. Finansmarknadsminister Peter Norman tror att det blir lättare att sälja SAS nu.

Efter en segdragen förhandling är den sista överenskommelsen om nya kollektivavtal klar. Det var det danska kabinfacket CAU, som på eftermiddagen nådde en överenskommelse med SAS.

– Det tog lite längre tid än vad vi tänkt, men nu är vi väldigt glada att vi har ett avtal och vi blickar framåt, säger Johan Dyrendahl, informationschef på SAS.

Alla de åtta fackförbunden som var aktuella för nya kollektivavtal har alltså förhandlat fram nya avtal tillsammans med SAS. Nu fattas det bara att bankerna ska ge tummen upp till kommande lån och att styrelsen fattar beslutet att inte sätta SAS i konkurs. Först då är den akuta krisen över för bolaget.

Avtalen med de andra fackförbunden slöts under natten och morgonen.

För Sveriges del innebär de nya avtalen inga lönesänkningar för den svenska kabinpersonalen, däremot ökar arbetstiden väsentligt och dessutom höjs pensionsåldern från 60 till 65 år. För piloternas del förlorar man nästan en månadslön per år samtidigt som man går upp i arbetstid och får sämre pensionsvillkor.

Den danska kabinpersonalen har gått med på en förlängning av arbetstiden till 47,5 timmar i veckan mot tidigare 44 timmar och avstå en månadslön per år.

De nya avtalen ser alltså lite olika ut, men tillsammans ska de spara 3 miljarder kronor per år för SAS.

Nu ska styrelsen träffas och ta ställning till det som kommit in.

– Det verkar som att det är bäddat för att styrelsen går med på det här, eftersom man har skrivit på de här avtalen. Det ser ut som att SAS kan fortsätta som företag, villkoren verkar uppfyllda, säger Ekonomiekots chef Sören Granath.

Finansmarknadsminister Peter Norman säger till Ekot att det varit ett tufft beslut att sänka personalens löner, men att alternativet utan tvekan varit konkurs. Och efter dagens nya kollektivavtal ökar möjligheten för staten att kunna sälja SAS, säger Peter Norman:

– Jag tror att det är lättare att göra det här nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".