Avtalen innebär kraftiga försämringar för SAS-anställda. Foto: Jens Dresling/Scanpix.

Kraftiga försämringar för de anställda

"Alltid en risk för smittoeffekter"
1:43 min

Avtalen som presenterades tidigare i dag innebär kraftiga försämringar för de anställda. Gunnar Manndahl som är ordförande för svenska pilotföreningen är ändå glad över att alla förbund till slut skrev under avtalen.

– Det var ju skönt att alla kom i mål, säger han.

För de svenska piloterna innebär avtalet mer jobb, lägre lön med ungefär en månadslön och sämre pensionsvillkor. Och eftersom SAS-piloterna tidigare tjänat bättre än kollegor på andra bolag kan avtalet påverka lönerna för piloter generellt.

– Det är alltid en risk för smittoeffekter, säger Manndahl.

Till skillnad från de danska kollegorna blir det ingen lönesänkning för den svenska kabinpersonalen. Men de ska jobba mer och pensionsåldern höjs från 60 till 65 år.

Det avtal som facken har tecknat med flygbolaget SAS  är unikt på svensk arbetsmarknad. Sedan 1930-talet har det varit löneökningar som har gällt år efter år, det säger Medlingsinstitutets chefsjurist Kurt Eriksson:

– Lönesänkningar förekom ju främst inom 1920- och 1930-tal, därefter har man ju förhandlat om löneökningar.

Men att vi skulle få se fler liknande avtal inom andra företag i kris är knappast troligt.

– Jag tror att det här är en engångsföreteelse i ett väldigt speciellt läge för ett enskilt företag.

Marknaden reagerade i dag positivt och SAS aktie har stigit mycket kraftigt och tillhör vinnarna på börsen. Nu återstår att bankerna ska godkänna sparpaketet för att gå med på nya lån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".