"Det råder panik och folk flyr nu från stan"

Rwanda anklagar Kongo för att skjuta in över gränsen mot Rwanda, efter att nya strider bröt ut i dag utanför staden Goma, där befolkningen nu lämnar staden i stora skaror.

– Det råder panik och folk flyr nu från stan, berättar journalisten Chrispin Mvano inifrån Goma.

Striderna vid flygplatsen precis utanför staden var ännu hårdare än i går enligt Mvano. Inne i staden är regeringssoldater som lämnat sina poster med och plundrar, medan de som fortfarande strider mot gerillan är presidentens specialstyrkor.

Striderna började igen efter att Kongos regering i dag avvisade gerillans ultimatum - att regeringssoldaterna ska lämna Goma och göra staden till en avmilitariserad zon med bara FN-styrkorna kvar för att skydda befolkningen.

Inga förhandlingar alls med gerillan är Kinshasas svar - en regeringstalesman säger att Kinshasa hellre förhandlar med "den verkliga angriparen: Rwanda" som Kinshasa anklagar för att ligga bakom gerillan M23:s uppror. Dessa anklagelser har fått stöd i en FN-rapport.

Rwanda förnekar all inblandning men säger under måndagskvällen att Kongo avsiktligen har skjutit artillerield in mot flygplatsen i den rwandiska gränsstaden Gisenyi under dagen och sårat minst tre människor. En upptrappning sker som i värsta fall kan besanna omvärldens farhågor om att reblleupproret ska utvecklas till en större regional konflikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".