Svårt att ändra ojämn fördelning av asylsökande

2:14 min

Antalet asylsökande i Sverige skulle kunna halveras med en jämnare fördelning av flyktingar inom EU. Europaparlamentet driver frågan, men den svenska regeringen är skeptisk till förslaget.

I dag är fördelningen av asylsökande inom EU extremt ojämn. Nio EU-länder tar emot över 90 procent av alla flyktingar.

Sverige har en tätposition. Sverige ligger på fjärde plats – efter Frankrike, Tyskland och Italien. En stor grupp länder, framfört allt i Öst- och Centraleuropa, tar knappt emot några flyktingar alls.

Nu vill Europaparlamentet utjämna skillnaderna med hjälp av en fördelningsnyckel baserad på EU-ländernas ekonomiska styrka och på deras befolkningsstorlek.

Europaparlamentets förhandlare, cyprioten Kyriacos Triantaphyllides, menar att även ett rikt land som Sverige kanske inte klarar av att absorbera så många flyktingar. Då måste andra EU-länder ta över.

– Det kan bli aktuellt att överföra flyktingar till andra EU-länder som inte är lika utsatta,  säger Kyriacos Triantaphyllides.

Enligt beräkningar som EU-kommissisonens gjort skulle Sveriges flyktingmottagande med en sådan fördelningsnyckel minska med mellan 30 och 64 procent jämfört med idag, alltså som mest hela 28 000 färre asylsökande, beroende på vilken beräkningsmodell man använder.

EU-kommissisonen har förslagit ett frivilligt system för ansvarsfördelning inom EU, men fått nej, vilket Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström beklagar.

– Jag skulle önska att det fanns ett sådant politiskt klimat, men vi har lyft frågan flera gånger och 25 länder är totalt emot, säger Cecilia Malmström.

EU-länderna vill inte släppa ifrån sig beslutanderätten över asylpolitiken. Även Sverige, som skulle tjäna på ett sånt här fördelningssystem, säger nej. Migrationsminister Tobias Billström tror att en fördelningsnyckel bara skulle skapa onödiga spänningar mellan EU-länderna.

– Jag är skeptiskt till den här typen av enkla lösningar med nycklar och annat. Det handlar om att välja rätt instrument för att åstadkomma förbättringar, säger Tobias Billström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista