Benjamin Netanyahu. Foto: Sebastian Scheiner/Scanpix.

Israels regering i möte om Gaza

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samlade sent på måndagskvällen sina tyngsta ministrar till möte om operationen i Gaza, enligt en regeringskälla.

Netanyahus inre cirkel uppgavs diskutera om Israel ska gå med på en vapenvila eller utöka flygräderna med en markinvasion.

Enligt israelisk radio vill regeringen se ett vapenstillestånd på 24 till 48 timmar för förhandlingar om detaljerna i en slutlig överenskommelse om vapenvila.

Det fanns inga antydningar om resultatet av diskussionerna. Ministrarna satt fortfarande i möte efter midnatt.

Dan Harel, före detta näst högst i den israeliska armén, sade att de egyptiska ansträngningarna att skapa en vapenvila har högst 48 timmar på sig att ge resultat, annars måste marktrupperna gå in i Gaza.

– Det finns två grundalternativ, sade han till journalister på måndagskvällen.

– Det ena är en överenskommelse, ihopsatt i Kairo, och det andra är att trappa upp situationen och gå in i Gazaremsan med landtrupper, vilket kommer att vara illa för båda sidor. Vi är omkring 24 till 48 timmar från det vägvalet.

De senaste förhandlingarna om en lösning av konflikten som pågått i Kairo bakom stängda dörrar slutade utan någon överenskommelse, men alla sidor har uttryckt en vilja att delta i fler samtal.

På måndagen kom också FN-chefen Ban Ki-Moon till Kairo, för att stödja den egyptiska medlingen mellan Israel och Hamasstyrda Gazaremsan och EU:s utrikesministrar, som var samlade till möte i Bryssel, manade till omedelbar vapenvila.

Minst 32 människor i Gaza dödades av israeliskt stridsflyg under dagen. Samtidigt sköts raketer på nytt mot den israeliska sidan.

USA kommer inte att tillåta ett uttalande om Gazakonflikten i FN:s säkerhetsråd som kan undergräva ansträngningarna att nå en vapenvila, säger USA:s FN-ambassadör Susan Rice.

Men efter nya samtal i rådet meddelade Ryssland sent på måndagen att om inte en överenskommelse om vapenvila har nåtts på tisdag morgon kommer landet att pressa på om en resolution - som USA kan lägga sitt veto mot.

TT-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".