Farc-gerillans förhandlingsdelegation, ledda av Ivan Marquez i mitten, anländer till fredsförhandlingarna I Kubas huvudstad Havanna. Foto: Adalberto Roque/Scanpix.

Farc-gerillan gör utspel om eldupphör

Utspelet inte helt överraskande
2:04 min

Fredsförhandlingarna mellan den colombianska Farc-gerillan och regeringen som inleddes i går i Havanna, fick en närmast spektakulär början när Farc, minuterna innan förhandlingarna inleddes, proklamerade ett ensidigt eldupphör under två månader. Ingenting tyder dock på att också regeringsstyrkornas aktioner ställs in.

Ivan Marquez, som leder Farcs förhandlingsdelegation i Kubas huvudstad Havanna, läser upp en deklaration som beordrar alla Farcs enheter att, från och med natten till i dag, upphöra med offensiva aktioner mot regeringsstyrkorna och ställa in alla slags sabotage.

Även om det var ett spektakulärt utspel, så var det var inte helt överraskande.

Farc brukar utfärda eld-upphör under julhelgen, om än aldrig så länge som nu. Dessutom har Farc ända sen det offentliggjordes att fredssamtalen skulle bli av för några månader sen, föreslagit ett ömsesidigt eld-upphör. Något som regeringen avvisat….

Och reaktionen på Farc:s utspel i går var också ett avvisande.

– Vi strävar inte efter att humanisera konflikten, utan att få slut på den, sa Colombias försvarsminister.

Men även bland colombianer som är skeptiska till orsaken till Farcs utspel, så togs det emot med en viss lättnad, som en slags föraning om vad freden kan innebära. Och det försatte också regeringen i den obekväma positionen att uppfattas vara den som driver kriget vidare.

Men Farc:s initiativ kan också innebära att själva grunden för fredsförhandlingarna rubbas. Enligt det dokument som man tidigare enats om ska förhandlingarna börja med frågan om jorden och sedan fortsätta med politiskt deltagande, slut på konflikten, problemet med droghandeln och slutligen behandlingen av konfliktens offer.

Men med sitt eld-upphör vill Farc, tror många, flytta fokus från dessa fem konkreta punkter till det som brukar kallas för konfliktens orsaker - ett ämne där det är närmast omöjligt uppnå någon enighet och som därför försvårar, snarare än underlättar en fredsuppgörelse.

Men, å andra sidan, förhandlingarna har bara pågått en dag. Lite väl kort tid för att dra slutsatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".