Per Schlingmann håller tal vid Moderaternas valupptakt 2010. Foto: Janerik Henriksson

Per Schlingmann lämnar M-uppdrag

"Jag vill göra något annat"
4:20 min

Moderaternas chefsstrateg Per Schlingmann lämnar sitt jobb i partiet för att i stället starta ett eget företag. Per Schlingmann har tillhört den allra närmaste kretsen kring statsministern och är en av hjärnorna bakom "Nya moderaterna.

Per Schlingmann har tillhört den allra närmaste kretsen kring statsministern och är en av hjärnorna bakom "de Nya moderaterna".

Ändå väljer han alltså att hoppa av före valet 2014, som skulle kunna ge alliansen en historisk tredje valseger.

– Man måste själv fundera på vad man vill göra. Jag tycker att Moderaterna är otroligt väl rustade att göra ett framgångsval 2014, säger Per Schlingmann till Ekot.

Men du har inte lika roligt längre eller?

– Jo, jag tycker att det är väldigt roligt och utvecklande, men samtidigt så finns det många saker som är roliga och utvecklande och jag känner verkligen att det jag vill göra är att göra något annat och det väljer jag att göra.

Varför just nu?

– I våras när jag gick in i rollen som chefsstrateg så sade vi redan då att det här är en tidsbegränsad roll med uppdraget att utforma strategi och plan inför valen 2014. Det är ett uppdrag som jag kommer att slutföra fram till februari nästa år och då känner jag att det är ett bra läge att gå vidare till annat.

Per Schlingmann vill jobba med företag och organisationer och hjälpa dem att hänga med i samhällsutvecklingen. Han nämner både globaliseringen och digitaliseringen som viktiga utmaningar. Mer konkret än så vill han inte vara, men han betonar att han inte ska jobba med politisk lobbyverksamhet.

Per Schlingmann föddes i Borås, men eftersom hans pappa var tysk var han själv också tysk medborgare. När han till sist ansökte om svenskt medborgarskap spekulerades det i att han skulle vara beredd att ta ett statsrådsuppdrag, eftersom man måste ha varit svensk medborgare i tio år för att få bli minister i Sverige. Efter valet 2014 ändras grundlagen för andra gången så att det skulle vara möjligt för honom att bli minister. Och helt vill han inte utesluta den möjligheten.

– Jag utesluter ingenting för framtiden. Jag tycker att Moderaterna är ett fantastiskt parti med fantastiska människor som har goda förutsättningar framåt. Det finns ingen anledning för mig att utesluta någonting.

Vilket ministerjobb vill du ha efter 2014 då?

– Nej men, jag har inga stora anspråk på ett ministerjobb. Det är dessutom någon helt annan som bestämmer det.

Schlingmann avslutar sin anställning hos Moderaterna den 28 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".