USA:s FN-ambassadör Susan Rice i FN:s säkerhetsråd. Foto: Mary Altaffer/Scanpix.

FN kan inte enas om uttalande i Gazafrågan

1:27 min

Samtidigt som FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon är i Kairo för att stödja de egyptiska medlingsinitiativen har säkerhetsrådet i New York återigen visat sig oförmöget att ta något initiativ. Den här gången är det USA som mest sätter sig på tvären.

Det man diskuterar bland säkerhetsrådets medlemmar är ett förslag till uttalande som lagts fram av Marocko, å flera arabländers vägnar, där det manas till slut på stridigheterna i Gaza.

Men trots att det är flera dagar sedan utkastet lades fram verkar det osannolikt att det kommer att antas.

Stötestenen för flera västmakter är att det inte sägs någonting om raketbeskjutningen från Gaza mot Israel.

Frankrike, Tyskland och Storbritannien har föreslagit förändringar som skulle göra uttalandet mer acceptabelt för dem. USA däremot har legat mycket lågt i alla diskussioner.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har USA:s FN-delegation helt enkelt order att inte delta i några samtal om uttalandet. FN-ambassadören Susan Rice motiverar det med att man inte vill medverka till några initiativ som kan störa förhandlingsprocessen i Kairo.

USA har samtidigt en tradition av att stoppa alla uttalanden i FN som uttrycker någon form av kritik mot Israel. Palestiniernas representant i FN  har sagt att säkerhetsrådet inte kan stå vid sidan och uppmanat det att agera.

Konsultationerna mellan rådsmedlemmarna fortsatte under natten. Om de inte kan enas om ett uttalande säger Ryssland att de då kommer att lägga fram ett eget resolutionsförslag.

Sannolikheten är stor att USA i så fall lägger in sitt veto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista