1 av 2
Människor flyr undan striderna mellan rebellgruppen M23 och den kongolesiska armén i Goma under gårdagen. Foto: Melanie Gouby/Scanpix
2 av 2
Klicka för större grafik

Rebeller har intagit Goma i östra Kongo-Kinshasa

”Folk är definitivt mycket oroliga”
3:14 min

Rebeller har intagit staden Goma i östra Kongo-Kinshasa, uppger vittnen enligt Reuters. I staden finns en FN-styrka där svenskar ingår.

Enligt Reuters såg ett vittne tungt beväpnade rebeller röra sig genom staden, medan FN:s fredsbevarande styrkor såg på och små grupper av invånare hälsade på rebellerna.

Gomas fall har föregåtts av flera dagars strider med FN-stödda regeringsstyrkor. Tidigare i dag kom uppgifter om att rebellgruppen M23 tagit kontroll över den strategiskt viktiga flygplatsen i staden. Nu uppger rebellerna själva att staden är i deras händer och vittnesuppgifter bekräftar det.

Många invånare och internationella hjäparbetare i Goma har gett sig av mot den närliggande gränsen till Rwanda och uppger att de fått order från armén om att evakuera.

Två av de fem svenskarna som funnits på plats i FN-lägret i staden har evakuerats med helikopter till Rwanda, säger Roger Magnegård, presschef på Försvarsmakten, till Ekot. Enligt Försvarsmakten som varit i kontakt med svenskarna på plats är det mycket oroligt utanför lägret.

I går avvisade Kongos regering gerillans ultimatum - att regeringssoldaterna ska lämna Goma och göra staden till en avmilitariserad zon med bara FN-styrkorna kvar för att skydda befolkningen. Efter det började striderna igen.

Katarina Carlberg, fältrepresentanti Kongo för den svenska organisationen Kvinna till Kvinna, befinner sig i Bukavu som ligger i Gomas grannprovins Södra Kivu.

– Oron har ökat kraftigt i Bukavu som en följd av M23:s framstötningar i Goma. Folk man pratar med här, inklusive representanter för olika organisationer, är oroliga.

– Folk på plats minns mönster från tidigare sammanstötningar och tidigare krig här i östra Kongo: Först har Goma fallit till rebellgrupper och sedan har Bukavu fallit, så folk är definitivt mycket oroliga i dag.

Den kongolesiska regeringen förhandlar inte alls med gerillan. Som vår korrespondent rapporterade i går säger en regeringstalesman att Kinshasa hellre förhandlar med "den verkliga angriparen: Rwanda", som Kinshasa anklagar för att ligga bakom gerillan M23:s uppror. Anklagelser som fått stöd i en FN-rapport.

Katarina Carlberg från Kvinna till Kvinna, som själv ska evakueras, berättar om att många är oroliga över säkerhetsutvecklingen.

– Många ser sig om efter att ordna sina papper för att kunna ta sig någon annanstans.

Hon berättar om att flera väpnade grupper har flammat upp som ett resultat av M23.

– Man är dels rädd för att rebeller ska börja ta sig neråt och dels är man orolig för att andra väpnade grupper nu ska få mer luft under vingarna och profilera sig, säger Katarina Carlberg.

På grund av det kraftigt försämrade säkerhetsläget i östra Kongo-Kinshasa avråder svenska UD från alla "icke nödvändiga" resor till Norra Kivu, där Goma är provinshuvudstad samt till grannprovinsen Södra Kivu.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".