Turkisk militär vid gränsen mot Syrien. Foto: AP

Nato hjälper Turkiet med missilförsvar

Tre länder ska bistå med förband
1:34 min

Turkiet har i praktiken kommit överens med Nato om hjälp med att bygga upp ett missilförsvar vid gränsen mot Syrien. Det sa Turkiets utrikesminister på tisdagen.

Syrien har upprepade gånger skjutit granater över gränsen mot Turkiet. I början av oktober dödades till exempel fem personer vid en attack mot en turkisk gränsstad.

För att skydda sig mot nya granatattacker vill Turkiet ha hjälp av sina alliansvänner i Nato med att sätta upp förband med Patriotmissiler vid gränsen.

Det har pågått underhandsförhandlingar den senaste tiden, och i dag sa Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu vid en presskonferens att Turkiet har nått en överenskommelse med de tre Natoländer som har Patriotförband; Tyskland, Nederländerna och USA.

I Tyskland har det kommit starka politiska signaler om att det vore värdefullt för de tysk-turkiska relationerna att nu hjälpa Turkiet med sitt försvar.

På Nato-högkvarteret i Bryssel väntar man i dag eller i morgon få in en formell begäran från Turkiet, som sedan kan snabbehandlas i Natos politiska och militära ledningsstrukturer.

Enligt uppgifter till Ekot lär det handla om att Nato bistår Turkiet med ungefär en handfull Patriot-förband.

Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen sa till reportrar här i Bryssel i går att en utplacering av missiler kommer vara en åtgärd enbart i försvarssyfte. Fogh Rasmussen förnekade att det handlar om försök att upprätta en flygförbudszon över Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".