Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Ministern försvarar sjukförsäkringsreformen

"Jag tycker detta är en framgång"
2:26 min

Efter Ekots granskning av regeringens ändringar av sjukförsäkringen kom socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) till riksdagen i dag för att svara på frågor. Ministern slog återigen fast att han anser ändringarna regeringen drivit igenom varit bra.

– Givet att det vi kan se i dag av uppföljningar, gemensamma och myndighetsindividuella, så tycker jag att detta är en framgång. Det begär jag inte att någon annan ska tycka. Men jag tycker att det är en framgång, och jag tänker inte svaja på den punkten, sade Ulf Kristersson.

Efter Ekots granskning för några veckor sedan krävde vice ordförande i socialförsäkringsutskottet Tomas Eneroth (S) att ministern skulle komma till riksdagen för att förklara sig. Men Tomas Eneroth tyckte efteråt inte att han fått svar på sina frågor:

– Nej, inte tillräckligt bra svar. Jag tyckte å andra sidan det gav en bild av att de påståenden regeringen gjort om sjukförsäkringen inte har ordentligt stöd, säger han.

Ekots granskning visade en annan bild av vad som hänt de långtidssjuka som utförsäkrats. Bland annat kan de över 20 000 deltidsjukskrivna ha dubbelbokförts som först sjuka och i utanförskap och sedan som friska i arbete - trots att de varken jobbade mer eller mindre än de gjorde som deltidssjukskrivna.

Ekots granskning visade också att bara två procent av de långtidsjuka ett halvår efter utförsäkring lämnat arbetsförmedlingen för ett jobb. Samt att en fjärdedel av de 55 000 granskade inte fick någon ersättning alls ett halvår efter utförsäkring.

Ekots granskning publicerades en tid efter att ministern i en debattartikel i Dagens Nyheter beskrev regeringens ändringar av sjukförsäkringen som en framgång. Efter debattartikeln har ministern anklagats för att ha trixat med siffrorna i sin beskrivning av vad som hänt de långtidssjuka. Men ministern vände sig i riksdagen i dag mot att han kallats för siffertrixare.

– Det är inget fixande med siffror, vi kan tycka att de säger en stor del av sanningen eller en liten del av sanningen eller att de säger för lite av sanningen. Det har jag respekt för och jag sa själv att tro inte att varje siffra säger allt om allting, sade Ulf Kristersson.

Miljöpartiets Gunvor G Eriksson är inte nöjd med regeringens bild av vad som hänt de långtidssjuka. Hon förbereder nu ett utskottsinitiativ om att ingen ska kunna bli utförsäkrad utan att de får rehabilitering, vilket inte garanteras i dag:

– Jag tycker inte man ska kalla det här för siffertrix, men man bör komma ihåg att det handlar om människor som är i behov av en försäkring och vi måste ha en försäkring som fungerar för alla människor, säger Gunvor G Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".