1 av 2
En M23-rebell går på en gata i Goma, samtidigt som beväpnad FN-personal åker förbi på tisdagen. Foto: Phil Moore/Scanpix
2 av 2
Klicka för större grafik

Journalist i Goma: "Väldigt hårda strider"

1:09 min

I östra Kongo har M23-gerillan nu intagit den strategiskt viktiga staden Goma. Tidigare i dag paraderade gerillans högsta befälhavare genom stadens gator, berättar Simone Schlindwein, korrespondent för den tyska tidningen Tageszeitung.

– M23-gerillans högsta befälhavare åkte genom staden i ett arméfordon som för att visa upp sin seger, säger Simone Schlindwein som följt striden.

Den kongolesiska armén retirerade i dag efter hårda strider, bland annat kring den viktiga flygplatsen.

– Hela morgonen har det varit väldigt hårda strider omkring flygplatsen och vid stadens centrum, säger Simone Schlindwein.

Det är nu oklart om M23 avser att stanna i Goma med hundratusentals invånare och i så fall hur länge. Många invånare sägs gömma sig eller ha flytt från staden, mot Rwanda eller söderut till områden som ännu hålls av regeringsarmén.

Även personal från hjälporganisationer evakueras nu, det gäller även personal från svenska organisationer i området.

En talesman för regeringen i Kongo-Kinshasa säger att de inte kommer att föra några som helst överläggningar med M23-rebellerna, utan i stället kommer tvinga ut, vad de kallar de rwandiska styrkorna ur landet.

En FN-rappoprt har slagit fast att det är grannländerna Rwanda och Uganda som backar upp M23-rebellerna i provinsen Nordkivu med resurser. Men nu skapar M23:s offensiv oro i hela det på naturtillgångar så rika östra Kongo, bland annat i grannprovinsen Sydkivu, berättar Katarina Carlberg, fältrepresentant i Kongo för den svenska organisationen Kvinna till Kvinna.

– Man är dels rädd för att rebeller ska börja ta sig neråt och dels är man orolig för att andra väpnade grupper nu ska få mer luft under vingarna och profilera sig, säger Katarina Carlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista