Greenpeace hittade miljögifter i 89 av 141 inköpta klädesplagg. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio

Kläder innehåller fortfarande miljögifter

Trots alla larm hittas fortfarande halter av det hormonstörande giftet nonylfenoletoxylat i nya kläder.

En ny undersökning av Greenpeace visar att det fanns i 89 av de 141 klädesplagg som köpts in från en rad internationella klädkedjor i 29 länder.

I 20 procent av de undersökta plaggen uppmättes halter högre än 100 ppm (miljondelar), i tolv plagg var halterna mer än 1 000 ppm. Till exempel hittades höga halter i kläder från Levis och Mango.

Inom EU är det förbjudet att använda giftet i tillverkning, om användningen inte sker i ett slutet system. Gränsvärdet för kläder som säljs är 1 000 ppm, fast lagarna gäller inte importerade kläder.

H & M förbjöd nonylfenoletoxylat i sin produktion globalt 2009. Men i två av sex undersökta plagg från H & M uppmättes giftet, även om halterna understeg 10 ppm.

TT

Hormonstörande ämne

Nonylfenoletoxylat bryts ned i miljön och då bildas nonylfenol. Det är mycket giftigt för vattenorganismer, kan vara hormonstörande för fiskar och groddjur och leda till nedsatt fortplantningsförmåga.

Enligt EU:s kemikalieförordning får nonylfenoletoxylat inte användas för bearbetning av textil och läder om inte användningen sker i ett slutet system, det vill säga att vattnet aldrig riskerar nå avloppsvattnet. Förbudet gäller även andra användningsområden som rengöring, bearbetning av metall, tillverkning av papper och pappersmassa.

Förbudet gäller inte nonylfenoletoxylater i importerade textilier. Ämnet kan därför förekomma i textil som säljs i Sverige.

Källa: Kemikalieinspektionen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".