FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och Israels utrikesminister Avigdor Lieberman möttes i Jerusalem. Foto: Mihal Fattal/Scanpix

Diplomatiska ansträngningar för att nå vapenvila

"Alla sidor måste stoppa våldet omedelbart"
2:04 min

De diplomatiska ansträngningarna intensifieras nu för att nå en vapenvila mellan Israel och Hamas i Gaza. Sedan i onsdags har minst 112 palestinier dödats i israeliska attacker, medan tre israeler dött efter raketbeskjutning från Gaza. USA:s utrikesminister Hillary Clinton kommer att resa till regionen, liksom FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

– Alla sidor måste stoppa våldet omedelbart, en ytterligare eskalering utsätter hela regionen för risk, sa Ban ki Moon på en presskonferens i Kairo i dag, tisdag.

FN:s generalsekreterare och USA:s utrikesminister Hillary Clinton flyger nu till Israel för möten med israeliska och palestinska ledare. Samtidigt kommer en delegation med tio utrikesministrar under ledning av Arabförbundet att besöka Gaza, för att visa solidaritet med palestinierna. Bland ministrarna finns Turkiets, Libanons och Egyptens utrikesministrar.

Alla har samma budskap: Upphör med attackerna.

Enligt nyhetsbyrån AFP väntar Israel med utvidga flygangreppen mot Gaza till en full markinvasion, för att försöka låta diplomatin verka. Osama Hamdan, en av talesmännen för Hamas, säger till CNN att ledningen för organisationen kan tänka sig en vapenvila, men under särskilda villkor:

– Vi vill ha en riktig vapenvila, men vi måste få internationella garantier för att kunna lita på Israel, säger Hamas talesman.

Sedan i onsdags har Israel flygbombat tusentals mål i Gaza, medan runt tusen raketer avfyrats från Gaza mot Isarel, enligt det israeliska försvarsdepartementet. I den israeliska pressen finns visserligen röster som propagerar för en militär lösning på konflikten, men flera andra kolumnister vädjar till armén att försöka nå en vapenvila.

En av landets största dagstidningar, Maariv, skriver att "den här operationen inte kommer att leda till något gott och uppmanar den israeliska ledningen att stoppa attackerna omedelbart" En rad artister och intellektuella önskar att Israel ska förhandla med Hamas.

"Israel har testat alla vapen i världen- utom dialog", skriver en av dem på nyhetssidan Ynet .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".