En kyrkogård med offer för folkmordet nära Kigali, Rwanda. Foto: Paul Chiasson/Scanpix.

Åklagaren: åtalad man var aktiv i folkmordet

"Han skjuter i liggande ställning in i folksamlingen"
2:18 min

I den första rättegången om folkmord som pågår i Stockholms tingsrätt utvecklade åklagaren vilken roll den åtalade ska ha haft i massakrer i folkmordet i Rwanda 1994.

– Han var i hög grad engagerad i folkmordet från ankomsten till flykten, säger åklagare Magnus Elving.

Enligt åklagare Magnus Elving var den åtalade mannen djupt engagerad i folkmordet, från starten tills det att han själv flydde från Rwanda. Klädd i kamouflageskjorta och beväpnad med ett skjutvapen ska den åtalade ha haft en informell ledaroll i folkmordet i området kring staden Kibuye i västra Rwanda.

Åklagaren beskrev hur mannen som var respekterad för sin utbildning och kontakter utnyttjat sin status för att rekrytera unga hutuer.

– Han samlar till sig ungdomar och indoktrinerar, övertalar och värvar. Han ser till att de beväpnar sig med machete och klubbor, och han organiserar och ger direktiv.

Den åtalade ska enligt åklagaren också ha varit med vid flera dagars attacker mot uppsamlingsplatser där tusentals tutsier sökt skydd, men istället spärrades in och dödades i samordnade attacker, bland annat vid en kyrka, en skola och en idrottsplats. Åklagare Magnus Elving om den åtalades roll i attacken vid kyrkan:

– Han skjuter i liggande ställning in i folksamlingen, han beordrar andra att kasta handgranater och sedan kommer förövarna med klubbor och machete efter. Den åtalade fortsätter sedan in i kyrkan och deltar i dödandet där, säger åklagare Magnus Elving.

Den åtalade ska också ha hjälpt till att begrava kroppar, och ha varit med att söka upp och döda tutsier som flytt undan massakrerna, enligt åklagaren.

Under sin sakframställan har åklagaren argumenterat för att dödandet i staden Kibuye hade samma mönster som i övriga Rwanda och ingick i en strategi att utrota folkgruppen tutsi.

Mannen nekar till brott, och imorgon kommer försvaret att göra sin sakframställning. Advokat Tomas Nilsson säger att bilden inte alls är lika klar som åklagaren vill ge sken av:

– De uppgifter som han kommit med idag kan förefalla konkreta och exakta, men när man tar del av vittnesmålen, som det bygger på, så är de inte alls så robusta, säger advokat Tomas Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".