Rök och ljussken över norra Gaza på tisdagskvällen. Foto: Ariel Schalit/Sveriges Radio.

Vapenvilan mellan Israel och Hamas dröjer

Cecilia Uddén: ”Ingen vapenvila vid midnatt”
3:31 min

Det tycks inte bli någon vapenvila mellan Israel och Hamas i natt. Anledningen är, enligt Hamas, att Israel inte har svarat på medlarnas bud. Det rapporterade Sveriges Radios korrespondent direkt från Gaza sent på tisdagskvällen.

Enligt tidigare uppgifter från en Hamas-talesman skulle vapenvilan träda i kraft vid midnatt. Israel har dock inte bekräftat uppgifterna under kvällen. Diplomatin går på högvarv men någon vapenvila tycks inte vara på gång förrän tidigast i morgon. 

Optimismen om att nå en vapenvila mellan Israel och Gazaremsan var stor tidigare under tisdagen. Men till slut tvingades Hamas säga att det utlovade beskedet skulle utebli - Israel hade inte svarat på medlarnas bud.

En knäckfråga i förhandlingarna var den sex år långa israeliska blockaden av Gazaremsan. Hamas stod fast vid kravet att Israel ska häva den. Enligt Egyptens president Muhammad Mursi kunde en kompromisslösning vara att sluta en överenskommelse om att bojkotten ska hävas men att själva verkställandet skulle ske senare vid en bestämd tidpunkt.

Tidigare under dagen hade flera källor optimistiskt sagt att vapenvilan kunde träda i kraft redan vid midnatt. Men efterhand som timmarna gick sjönk förhoppningarna. Ezzat al-Rishq, högt uppsatt Hamas-företrädare, tvingades till slut medge att det inte skulle bli någon vapenvila förrän tidigast på onsdagen.

– Vapenvilan fördröjs för att vi väntar på att den israeliska sidan ska svara, sade han.

Förutom den nya egyptiska regimens medling har den diplomatiska aktiviteten varit stor. På kvällen kom USA:s utrikesminister Hillary Clinton till Jerusalem. Clinton avbröt i förtid sin rundresa i Asien tillsammans med president Barack Obama för att skynda till Mellanöstern, där hon också ska besöka Ramallah och Kairo.

Efter överläggningar i Kairo reste FN-chefen Ban Ki-Moon till Jerusalem för samtal med Israels utrikesminister Avigdor Lieberman och president Shimon Peres. Arabförbundets chef Nabil El Araby gjorde en solidaritetsvisit i Gaza tillsammans med tolv arabiska utrikesministrar.

Trots de inledningsvis optimistiska tongångarna i Kairo var skräcken inte över i Gaza. Den israeliska armén IDF släppte flygblad över flera stadsdelar i Gaza stad och uppmanade människor att evakuera sina hem "omedelbart", vilket skapade rädsla för en snar markinvasion.

I israeliska flyganfall dödades totalt minst 20 palestinier. Samtidigt vittnar Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén om att explosionerna fortsätter i Gaza under tisdagskvällen.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".