Klicka för större grafik

Bakgrund: Konflikten i östra Kongo-Kinshasa

2:41 min

Rebellgruppen M23 i Kongo-Kinshasa har i dag intagit den strategiskt viktiga staden Goma östra delen av landet, något de hotat med sedan flera månader tillbaka. Konflikten i östra Kongo handlar dels om naturtillgångar, men i bakgrunden finns folkmordet i Rwanda för 20 år sedan. Nu finns farhågor för att det ska bli en regional konflikt.

Det som började som ett soldatuppror i våras, med missnöjda före detta rebeller som bröt sig loss ur den kongolesiska armén, har nu utvecklats till något mycket större, säger Sveriges Radios Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist som är på plats i grannalandet Rwandas huvudstad Kigali.

– Det är första gången sedan 2003, då det stora Kongokriget avslutades, som Goma faller i rebellhänder. Det finns en stor oro för att det här ska bli en regional konflikt.

Rebellgruppen M23:s offensiv skapar nu oro i hela östra Kongo-regionen, bland annat i grannprovinsen Södra Kivu. Flera väpnade grupper har flammat upp som ett resultat av M23, berättar Katarina Carlberg som befinner sig i staden Bukavu och är fältrepresentant i Kongo för organisationen Kvinna till Kvinna.

– Man är dels rädd för att rebeller ska börja ta sig neråt och dels är man orolig för att andra väpnade grupper nu ska få mer luft under vingarna och profilera sig, säger Katarina Carlberg.

En FN-rapport har slagit fast att det är grannländerna Rwanda och Uganda som backar upp M23-rebellerna i provinsen Norra Kivu med resurser. Båda länderna förnekar detta.

Upproret har lett till ökade spänningar mellan Kongo och grannlandet Rwanda, som regeringen i Kinshasa säger har satt igång upproret för att få tag i östra Kongos rika naturtillgångar. I området finns diamanter, guld, koppar och coltan, som används till mobiltelefoner.

Men konflikten är mer komplex än så. Den har sitt ursprung bland annat i folkmordet i Rwanda 1994, då knappt en miljon människor dog, framför allt etniska tutsier, i utrensningar utförda av hutuer. Relationen mellan länderna har varit spänd sedan efter folkmordet, då tutsier kom till makten i Rwanda, vilket ledde till att hundratusentals hutuer flydde till Kongo.

– I bakgrunden finns folkmordet för 20 år sedan och Rwandas oro för sin egen säkerhet, men också Rwandas irritation över att regeringen i Kongo-Kinshasa inte kan sköta sitt stora väldiga land och inte ser till att det är säkert i östra Kongo. Men det ska sägas att Rwanda förnekar helt att de är inblandade i det här, säger Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist.

Det är oklart om M23 avser att stanna i Goma och i så fall hur länge. En talesman för Kinshasa-regeringen säger att man inte kommer att förhandla alls med M23-rebellerna, att man hellre förhandlar med "den verkliga angriparen: Rwanda".

Farhågorna nu är att konflikten sprider sig och Kongos president Joseph Kabila har i dag vädjat till befolkningen att försvara sitt land. "Vi är indragna i ett krig”, sa presidenten.

– Kongo-Kinshasa ser det här som ett angrepp från Rwanda, säger Maria Sjöqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista