Växthusgaserna slår rekord

2:10 min

Halterna av växthusgaser i atmosfären nådde rekordnivå 2011, enligt FN:s meteorologiska organ, WMO. Ökningen tycks ske i en jämn takt.

– Ja vi ser ju en kraftig ökning även under senaste året, att de viktigaste växthusgaserna till exempel koldioxid ha ökat med ungefär två miljondelar i luften under det senaste året. Och det är en fortsatt hög ökningstakt, säger Erik Kjellström som är klimatforskare vid SMHI.

Vad blir konsekvenserna?

– Det är flera olika konsekvenser. Dels leder de ökade halterna av växthusgaser till att det blir varmare, klimatet blir varmare successivt. Sedan är det så att när det kommer in mer koldioxid i systemet, en hel del stannar inte kvar i atmosfären, de tas upp i haven, den löses in i haven och det leder till att världshaven blir försurade. Det är också ett mycket allvarligt miljöproblem, säger Erik Kjellström.

Enligt rapporten från den meteorologiska världsorganisationen, WMO, blev halten av växthusgaser i atmosfären i fjol 390.9 miljondelar. Det är 40 procent över den förindustriella nivån, alltså innan koldioxidutsläppen började stiga.  Igår varnade Världsbanken för följderna om jordens medeltemperatur skulle öka med fyra grader. Meteorologernas rapport talar för att det kan bli fallet.

– Vi ligger närmare de scenariona än vad vi ligger till exempel ett stabiliserat klimat  på tvågradersnivån, säger Erik Kjellström.

WMO beräknar att omkring en tredjedel av jordens uppvärmning mellan 1990 och 2011 beror på växthusgasernutsläppen. De kommer från mänsklig användning av fossila bränslen. När mycket skog avverkas, så blir det färre träd som kan ta upp koldioxid från atmosfären.

Haven  tar också upp koldioxid, därför oroar de ökande temperaturerna, för de försämrar havens kapacitet.

– Den här sänkan vi har i dag, där haven tar bort en del av koldioxiden från atmosfären, det är inte säkert den är lika effektiv i framtiden och i så fall skulle man få en ytterligare snabbare ökning av halterna i atmosfären. Och en ännu kraftigare växthuseffekt som resultat, säger Erik Kjellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista