SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

SEB pessimistisk om svensk tillväxt

Svag fransk tillväxt hot mot eurozonen
1:37 min

Den fortsatta politiska och ekonomiska oron i världen fortsätter att bromsa den svenska tillväxten. Därför måste regeringen skriva ner sin prognos och föra en mer expansiv finanspolitik. Det anser Robert Bergqvist, chefekonom på banken SEB.

– Det beror ju framför allt på det som händer i omvärlden, framför allt i euroområdet. För det är både ekonomiska, finansiella och politiska utmaningar som skapar osäkerhet och kostar ekonomisk tillväxt, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Framför allt hissar Robert Bergqvist varningsflagg för Frankrike, EU:s näst största ekonomi som i måndags fick sänkt kreditbetyg med ett steg. SEB anser att Frankrikes svaga tillväxt och ökande arbetslöshet utgör ett växande orosmoln för eurozonen.

I rapporten Nordic Outlook upprepar banken också sin kritik mot regeringens ekonomiska prognoser och skriver att regeringen "står i en trovärdighetsmässig uppförsbacke".

Robert Bergqvist anser att regeringen måste halvera tillväxtprognosen både för i år och nästa år. Dessutom efterlyser han ekonomiska stimulanser och fokus på  arbetsmarknaden.

I dag flaggade finansminister Anders Borg också för att presentera en ny prognos före årsskiftet.

Här hemma ser SEB den snabbt stigande arbetslösheten och risken för fallande bostadspriser som bromsklossar för den ekonomiska tillväxten. Ljuspunkten är de fortsatt låga räntorna som skapar förväntningar om att hushållen ska våga fortsätta konsumera.

Robert Bergqvist tror också att regeringen framöver kommer att satsa mer på plånboksfrågor.

– 2014 tror jag att man kommer att satsa mer på hushållen och då är det förstås valtaktiskt att man får ut mer pengar. Men också för att om du satsar på hushållen får du ut mer kraft i politiken. Får du ut pengarna snabbare kan hushållen konsumera, säger Robert Bergqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".