1 av 4
Det finns fortfarande kackerlackor i Herrgården. Alla lägenheter hos Bostads AB Gröningen har fällor för kackerlackor. Foto: Lotta Malmstedt/Sveriges Radio.
2 av 4
Bostads AB Gröningen har inte bytt hela skåpstommar, utan bara åtgärdat luckorna. Här är diskbänksskåpet i en lägenhet med kackerlackor. Foto: Lotta Malmstedt/Sveriges Radio.
3 av 4
Fatme Elbustani i familjens nyrenoverade badrum hos fastighetsägaren Contentus i kvarteret Herrgården i Rosengård i Malmö. Foto: Lotta Malmstedt/Sveriges Radio.
4 av 4
Det finns fortfarande kackerlackor i Herrgården. Alla lägenheter hos Bostads AB Gröningen har fällor för kackerlackor. Foto: Lotta Malmstedt/Sveriges Radio.

Kackerlackor i skandalområde trots upprustning

"De biter oss - vi är rädda för dem"
1:38 min

Det finns fortfarande kackerlackor i kvarteret Herrgården i Rosengård i Malmö, trots att det skandalomsusade bostadsområdet under de senaste åren genomgått en upprustning och lägenheterna renoverats.

Det var 2008 som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade hur människor bodde i undermåliga lägenheter med mögel och skadedjur.

Bostads AB Gröningen som äger 867 lägenheter i Herrgården har utrustat alla sina lägenheter med kackerlacksfällor, men det har inte hjälpt.

– Vi har riktigt många kackerlackor. De biter oss. Vi är rädda för dem, säger Maryam Hashim Jaber som bor på Ramels väg.

Familjen med nio barn bor i en trea i bostadsområdet Herrgården i Malmö.

Efter att det 2008 uppdagades att människor i området bodde i fuktskadade lägenheter med mögel och kackerlackor fick två fastighetsägare, Contentus och Bostads AB Gröningen, omfattande förelägganden kopplade till höga viten, om inte samtliga deras mer än tusen lägenheter åtgärdades.

När nu renoveringarna pågått i tre år finns det fortfarande kackerlackor kvar.

--  Ibland tar det lite längre tid att bli av med kackerlackor, säger Emil Öberg som är chef på skadedjursgruppen på Anticimex i Malmö.

– Det kan vara så att vi kommer in hos en hyresgäst som anmäler att de har problem, men så är det någon ovanför eller under som inte anmäler. Då sprids de via rören.

Bostads AB Gröningen har utrustat alla sina 867 lägenheter i området med kackerlacksfällor. När Sveriges Radio besöker Maryam Jabers familj kryper det en kackerlacka på badrumsspegeln, och i fällan i köket, som byts regelbundet, har det fastnat några feta exemplar.

Kackerlacksproblemet har inte minskat efter renoveringen, säger Maryam Hasim Jaber. Kackerlackorna är överallt i lägenheten.

Nu finns en oro i bostadsområdet över att det ena av de båda bostadsbolagen, Contentus, vill ha hyreshöjningar på 40 procent efter renoveringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".