Många småsparare lockades att köpa aktier i 24MAS. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Aktiespararna får kritik för inblandning i aktieaffär

"Aktiespararna har illa fyllt sin funktion"
2:31 min

Nu riktas tung kritik mot Aktiespararnas Riksförbund för att organisationen på olika sätt varit inblandad i försäljningen av aktier i it- och medieföretaget 24MAS under 2010. Omkring 1 800 småsparare i Göteborgsområdet har satsat drygt en halv miljard kronor - många känner sig lurade.

Ulf Gometz, professor i revisionsrätt, reagerar starkt på Aktiespararnas inblandning i försäljningen.

– Det är uppseendeväckande och otroligt.

Är det extra illa för att det är Aktiespararna?

– Ja, Aktiespararna har ju i sin policy gjort klart att man vill gynna aktiesparandet bland vanliga människor. Och då tycker jag att man illa har fyllt den funktionen i detta fallet.

Ulf Gometz är professor emeritus vid Handelshögskolan i Göteborg och har tidigare bland annat arbetat som revisor för Stockholmsbörsen. Han känner en stark oro för de omkring 1 800 småsparare i Göteborg som tillsammans satsat mer än en halv miljard kronor i 24MAS. Aktier som huvudägaren Stockhouse betalade ett öre för köpte småspararna under samma period för mellan åtta och 26 kronor.

Vid den första försäljningsomgången våren 2010 var Aktiespararnas dotterbolag Aktieinvest emittent för större delen av aktierna i 24MAS, det vill säga att de skötte det administrativa. Dessutom fick 24MAS styrelse presentera bolaget på möten som Aktiespararna anordnade för sina medlemmar.

Göran, en av många i Göteborg som tror sig ha förlorat alla sina besparingar på grund av 24MAS, är kritisk mot Aktiespararnas Riksförbund.

– Jag kände när jag hörde att Aktiespararna var inblandade att här fanns en kompetent aktör som genomlyste hela bolaget och investeringen och erbjöd den till sina medlemmar. Det kände tryggt för mig att veta att så var fallet.

I dag har Aktiespararnas dotterbolag Aktieinvest inte längre något ansvar för aktierna i 24MAS. En annan förändring är att Günther Mårder ersatts av Carl Rosén som vd för Aktiespararna.

Rosén menar att Aktiespararnas inblandning i 24MAS var olycklig.

– Vi presenterar säkert hundratalet bolag varje år på de här träffarna. Med facit i hand var det väldigt olyckligt att släppa fram det här bolaget.

Det är också väldigt positiv ton i texterna om det här bolaget på er hemsida.

– Texterna är från 2010 när de här mötena var, och vid den tiden var det ett positivt tonläge om bolaget. Det är bara ytterligare en demonstration på att det som hänt är väldigt olyckligt, säger Carl Rosén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".