Nakenfilmning upp i högsta instans

Ärendet med en man som smygfilmade sin styvdotter i duschen fortsätter. Nu är det klart att Europadomstolens högsta instans ska pröva målet.

Det var 2002 som den då 14-åriga styvdottern upptäckte en påslagen videokamera i en tvättkorg i badrummet när hon klädde av sig för att duscha.

Styvpappan fälldes för sexuellt ofredande i tingsrätten, men friades senare i hovrätten. Enligt domen var det inget ofredande eftersom mannen inte tänkte visa filmen för flickan.

Styvdottern anmälde Sverige till Europadomstolen. Hon ansåg att hennes rätt till privatliv var kränkt och att de svenska domstolarna inte skyddat hennes rätt.

I somras friades Sverige av domstolens lägre instans som ansåg att det inte var fel på den svenska lagstiftningen eftersom mannen hade kunnat bli fälld om han åtalats för barnpornografibrott.

Men det var ingen enig domstol, tre av de sju domarna ville fälla Sverige och menade att det fanns "betydande brister" i den svenska lagen.

Nu är det klart att målet ska tas upp av domstolens högsta instans, Grand Chamber.

Kvinnans advokat Jan Södergren tror att det kan bli en muntlig förhandling någon gång i maj eller juni nästa år.

– Sedan skulle jag tippa på att en dom kommer i augusti eller september, säger han.

Enligt Södergren har det bara hänt två gånger att mål mot Sverige tagits upp i Grand Chamber.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".