Biståndsminister Gunilla Carlsson. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Nedläggningshotad myndighet kan bli kvar

1:58 min

Biståndsminister Gunilla Carlsson och regeringen är nära ett nederlag i riksdagen för förslaget att lägga ner Sadev, myndigheten som utvärderar svenskt bistånd.

De rödgröna partierna, tillsammans med Sverigedemokraterna, går emot en nedläggning och vill att Sadev ska finnas kvar. Biståndsminister Gunilla Carlsson är besviken.

– Jag ser och kan konstatera att man nu väljer att när man ska utvärdera biståndet, så går Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna ihop. Det är illavarslande i biståndet.  

Sverigedemokraterna tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i utrikesutskottet vill ha kvar myndigheten Sadev, som granskar biståndet, som sammanlagt är cirka 38 miljarder kronor per år.

Socialdemokraterna säger till exempel i en motion att det är av stor vikt att det finns en oberoende utvärderingsfunktion av god kvalitet.

– Det är otroligt viktigt att det finns ett institut som utvärderar biståndet regelbundet och sen är det givetvis så att det kan finnas en befogad kritik kring hur det har fungerat. Men det tycket inte vi är en anledning till att lägga ner det, säger Julia Kronlid, som sitter i utrikesutskottet för Sverigedemokraterna.

Frågan slutbehandlas på utrikesutskottets nästa möte och regeringspartierna är då i minoritet, vilket innebär ett nederlag för regeringen.

Biståndsminister Gunilla Carlsson anser att Sadev, som ligger i Karlstad och funnits sedan 2006, inte fungerar som det ska, och därför ska läggas ner.

– Vi har fått rapporter från stadskontoret som säger att den nuvarande myndigheten inte fullt ut ger de underlag som regeringen behöver och det är också en erfarenhet som jag själv har haft. Därför har vi från alliansregeringen gått till riksdagen med ett förslag, för att förbättra den här utvärderingsfunktionen. Därefter får riksdagen fatta beslut.

I utrikesutskottet säger flera ledamöter som Ekot talat med att biståndsminister Gunilla Carlsson inte föreslagit någon alternativ utvärdering av biståndet, istället för Sadev.

Pengar finns för avveckling under 2013, men kommer att räcka för drift av Sadev i ett år, när riksdagen går emot regeringens förslag.

– Skapar Socialdemokraterna en majoritet mot regeringen så är det ju tillsammans med Sverigedemokraterna. På biståndsområdet trodde jag att vi hade en mer gemensam syn, säger Gunilla Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista