Foto:Scanpix

Dyrare bilar – trots sänkta biltullar

"Svårt att sänka priser"
2:03 min

Tullen på bilar som tillverkas i Sydkorea har sänkts kraftigt, men bilarna har i flera fall blivit dyrare, visar en granskning som Ekot gjort. Bilimportörerna säger att tullen är en liten del av kostnaden. Chevrolet hävdar att deras marginaler inte ökat.

Efter ett frihandelsavtal mellan EU och Sydkorea, så har importtullarna på bilar tillverkade i Sydkorea sänkts. I fallet Chevrolet cruze, från tio procent av bilens importvärde till fyra procent.

Samtidigt har bilens pris ökat med 4 000 kronor, lite mindre än inflationen. Även för märket Kia går det att hitta modeller som ökat i pris, samtidigt som tullen har sänkts. Hur mycket sänkt tullen är i kronor och ören har ingen bilimportör berättat.

Beräkningar gjorda i Japan och Sydkorea, visar att bilar tillverkade i Sydkorea skulle kunna sjunka i pris med mellan 20 och 27 procent, tack vare frihandelsavtalet.

Jonas Ahnve är vd på Chevrolet Sverige, och han säger att den Chevrolet cruze som säljs i dag är uppdaterad och har bättre utrustning, vilket gör att prishöjningen är motiverad. Han menar att deras marginaler inte ökat.

– Tullen är alltså en liten del av totalpriset på en bil, säger han.

För er del, är det inte så att ni fått högre marginaler tack vare det här?

– Nej, det stämmer inte, som sagt, tullen är en så liten beståndsdel i totalen.

– Det påverkar inte priserna just nu, men förhoppningen är ju att det på sikt ska kunna göra så att vi kan slippa större prishöjningar, säger Peter Himmer, vd för Kia Sverige.

Michael Stjerna är journalist på biltidningen Teknikens värld. Han menar att priser på bilar sätts utefter vad markanden, alltså kunderna, accepterar.

– Priset sätts framför allt utifrån vad marknaden är beredd  att betala. Det är väldigt svårt generellt för bilimportörer att sänka priset. De kunderna som köpte till ett högre pris förra året skulle ju inte bli särskilt glada, och det skulle kanske göra att de väljer ett annat märke nästa gång.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".