Segerrusiga rebeller i Goma. Foto: Phil Moore/Scanpix.

Presidenter i krissamtal efter Gomas fall

Gomas barnhem överfyllda av nyanlända barn
1:37 min

FN fördömde i natt rebellerna M23 i Kongo-Kinshasa, som i går intog en av landets viktigaste städer. Kongos och Rwandas presidenter befinner sig nu båda i Uganda för krissamtal efter staden Gomas fall, men på marken är det lugnt just nu efter flera dagars strider, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Maria Sjöqvist.

– Vi hoppas kunna återvända hem i dag om lugnet håller i sig, säger en man inne i Goma som jag pratat med. Han hade tagit sin familj och lämnat hemmet när striderna nådde hans gata.

Stadens sjukhus uppger minst 90 sårade och Gomas barnhem är nu överfulla av nyanlända barn som kommit bort från sina föräldrar, då minst 60 000 mäniskor i och kring stan flydde när rebellerna närmade sig.

Men trots striderna de senaste dagarna är det snarare hur lätt och utan motstånd rebellerna gick in som är det mest anmärkningsvärda.

Bombardemanget som ekat ända in hit över gränsen till Rwanda de senaste dagarna har tystnat efter att regeringsarmén helt enkelt la benen på ryggen och flydde när rebellerna närmade sig. Gränsposteringen hit mot Rwanda togs över utan ett enda skott.

FN-trupperna som finns på plats gjorde inte heller något motstånd - ett medvetet beslut för att undvika ett blodbad i stan, enligt FN-styrkan.

En talesman säger att FN-trupperna istället fortsätter patrullera gatorna för att visa att de finns och på det viset förhindra övergrepp mot människorna i stan.

FN:s säkerhetsråd hotar efter mötet inatt med nya sanktioner mot medlemmar av gerillan M23 - och mot alla utländska krafter som stöder rebellerna.

FN nämner inga namn, men har i en tidigare rapport anklagat grannländerna Rwanda och Uganda för att vara inblandade - farhågor finns att konflikten ska sprida sig i regionen.

Mötet i Kampala i dag kan bli avgörande för om Goma ska bli kulmen på drygt ett halvårs rebelluppror - eller bara början på något mycket större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".