1 av 2
Hussein Ali Ouda Ghazal, byäldste i den palstinska byn Kissan på Västbanken, lägger inte skulden för raketen på Hamas eller de andra grupperna som skjuter mot Israel. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 2
Splitter från en granat som slog ner i den palestinska byn Kissan. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Hamas sköt mot palestinsk by

1:59 min

I natt fick den israeliska ledningen stöd av USA:s utrikesminister Hillary Clinton som sa att raketattackerna mot israeliska städer måste upphöra. Den senaste veckan har mer än tusen raketer avlossats, två gånger har raketer nått nästan ända fram till den heliga staden Jerusalem, men båda gångerna har de slagit ner nära palestinska byar på den ockuperade Västbanken.

– Det här är en raket från Gaza, säger 12-årige Atif, och visar mig splitter, två vridna metallbitar ligger i en pappkartong, i den palestinska byn Kissan några mil utanför Jerusalem. På åkern bortanför huset slog missilen från Gaza ner häromdagen.

– Vi trodde först det var en jordbävning, så mycket dånade det, säger byäldsten Hussein Ali Ouda Ghazal och visar hur raketen flög i en båge och landade.

I södra Israel, närmast Gaza hörs ofta varningslarm för raketer, så att människor ska hinna söka skydd. Men det är mycket ovanligt att raketer slår ner så nära Jerusalem, och här i den lilla palestinska byn Kissan, på den av Israel ockuperade Västbanken, har byborna inga skyddsrum.

Det kan låta paradoxalt. För trots att det var palestinier från Gaza, som avlossade raketen som landade farligt nära palestinierna här i byn, så lägger byäldsten Hussein Ali Ouda Ghazal inte skulden på Hamas eller de andra grupperna som skjuter mot Israel.

– Det är den israeliska ockupationen som är orsaken till alla problem och det var Israel som började slå till mot Hamas och nu svarar de, säger Hussein, vi ser på tv-bilderna hur små barn dör i Gaza och det är Israel som dödar och som ockuperar jorden.

Den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton upprepade i natt att raketattackerna mot Israel måste upphöra och jag frågar Hussein Ali Ouda Ghazal hur han ser på Hamas ansvar för att våldet fortsätter:

– Om Israel lovar att följa vapenvilan, då måste Hamas sluta, säger Hussein, men det krävs ömsesidig respekt, från båda parter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista