Kvinnor och barn flyr från områden i norra Gaza efter att Israel släppt flygblad från luften och uppmanat folk att ge sig av. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Israel varnar för nya attacker i Gaza via flygblad

2:17 min

På marken i Gaza finns inga tecken på vapenvila. Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén rapporterar om kvinnor och barn som i går flydde från områden i norra Gaza, efter att Israel släppt ner flygblad och varnat för attacker.

– De släppte flygblad från luften och sa åt oss att fly, säger Sirin al Attar, som sitter på ett motorcykelflak med sina tre barn, två andra kvinnor och deras barn och några bylten med filtar och mat.

– Må gud hjälpa vår motståndsrörelse, tillägger hon.

De väntar på att få plats i skolan här intill, men alla klassrum är redan fulla. Medan hon pratar kommer lastbilar med fler familjer och höga travar med madrasser. Den ende som verkar vara på väg åt andra hållet är den palestinske journalisten Sami Abusalem, som tillbringat dagen i centrala Gazas relativa säkerhet, men som nu ska hem till mer riskabla områden norrut.

– Jag åker hem till mina barn, jag dör hellre med dem än att se dem dö, säger journalisten Sami Abusalem.

Utanför Gazas största sjukhus, Shifa, råder spänd stämning när poliser försöker bana väg för ambulanser som åker skytteltrafik med nya skadade och dödade, bland annat två palestinska journalister vars PRESS-märkta bil träffades i en flygattack, båda dödades.

Plötsligt när vi står där utanför sjukhuset kommer en motorcykelkonvoj med jublande milismän. Cirka sex motorcyklar, flera milismän på varje, kör i bredd och ser ut att fira en seger. Men vad? Och då ser jag: efter en av motorcyklarna släpas en död man i en kedja, en avrättad misstänkt kollaboratör som påstås ha samarbetat med Israel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista