Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund har offentligt kritiserat partiledningen. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

SDU:s Gustav Kasselstrand lämnar sitt uppdrag

"Har offentligt kritiserat partiledningen"
2:00 min

Inom Sverigedemokraterna fortsätter personer på ledande poster att lämna sina uppdrag. I dag meddelade partiet att Kenth Ekeroth lämnar sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson för partiet. Och nu på eftermiddagen har Gustav Kasselstrand som är ordförande för partiets ungdomsförbund SDU, tvingats lämna sitt arbete som politisk sekreterare på riksdagskansliet.

– Jag tycker givetvis att det är tråkigt att man inte kan se värdet av att det finns ett SDU som emellanåt kan inta en kritisk åsikt om moderpartiet, säger Gustav Kasselstrand.

Hur tycker du att partiet kan hantera kritik inom partiet?

– Det här bevisar att man har väldigt mycket kvar att lära från andra partier när det kommer till att tillåta en viss intern kritik från ungdomsförbundet. Det här är ingenting konstigt i något annat parti, utan där kan man kritisera partiet offentligt om man har sakliga och underbyggda argument. Men i det här fallet visar det sig att det inte går och då får jag lämna mitt jobb.

Gustav Kasselstrand har offentligt kritiserat partiledningen för att den tidigare ekonomiskpolitiske talespersonen Erik Almqvist fick lämna sitt uppdrag. Han har tidigare kritiserat partiet för sin hållning i konflikten mellan Israel och Palestina, och han var emot att partiet har gått ifrån att primärt kalla sig nationalistiskt till att bli socialkonservativt.

I dag blev det också offentligt att partiets rättspolitiska talesperson, Kent Ekeroth lämnar sitt uppdrag. Han ska heller inte sitta i något utskott i riksdagen. Enligt partisekreteraren Björn Söder var partiledningen och Kent Ekeroth eniga om beslutet.

– Vi ser i dagsläget inte att det finns förtroende för Kent Ekeroth som rättspolitisk talesperson, säger Björn Söder.

Upprinnelsen är den film som Expressen publicerade i förra veckan, där Kent Ekeroth filmar en festnatt för 2,5 år sedan där bland andra Erik Almqvist säger rasistiska och sexistiska tillmälen. Han har i dag lämnat sin ledamotsplats i finansutskottet och tidigare sitt uppdrag som ekonomiskpolitisk talesperson.

Men både Erik Almqvist och Kent Ekeroth har ännu kvar sina riksdagsplatser och de har heller inte begärt ledigt från riksdagen vilket innebär att de fortsätter att få arvoden.

Björn Söder säger att det pågår diskussioner om Erik Almqvist ska fortsätta sitta kvar i riksdagen, medan den frågan är ännu inte aktuell när det gäller Kent Ekeroth.

- Ja, vi har gjort den bedömningen att Kent Ekeroth kan sitta kvar i riksdagen, säger Björn Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".