Maltas förra utrikesminister och nu blivande EU-kommissionären Tonio Borg. Foto: Mary Altaffer/Scanpix.

Borg blir ny hälsokommissionär

1:42 min

EU-parlamentet röstade i dag för den kontroversielle maltesen Tonio Borg som ny EU-kommissionär. Borg har fått kritik för sin mycket konservativa syn på bland annat aborter och homosexuellas rättigheter, men han fick till slut ändå stöd av en ganska stor majoritet i EU-parlamentet.

– Nu får uppenbarligen en homofobisk abortmotståndare makt över våra liv här i Europa, säger Åsa Westlund (S), som är mycket besviken.

En klar majoritet av de socialdemokratiska EU-parlamentariker röstade mot Tonio Borg som EU:s nya hälsokommissionär. Borg har blivit nominerad att efterträda John Dalli, som i oktober tvingades avgå som EU-kommissionär på grund av sin koppling till en misstänkt mutaffär.

I förra veckan blev Borg utsatt för en tuff utfrågning i EU-parlamentet.

In i det sista var det oklart hur dagens omröstning skulle gå, men Borg fick till sist stöd av en klar majoritet i EU-parlamentet: 386 röster för, 281 röster mot, med 28 som la ner sina röster.

– Vill vi ha en europeisk union som är stor måste vi acceptera olika åsikter, även sådana som jag vänder mig starkt emot. Men det viktiga för mig var att han inte kunde hota jämställdheten i Sverige. Det kan han inte, för EU beslutar inte i de här frågorna, säger Christoffer Fjellner (M) som tvekade länge, men till sist röstade för Tonio Borg.

Men Åsa Westlund håller inte med.

– Vi vet inte i dag vilka frågor som kommer hamna på hans bord eller vilka händelser i verkligheten som kommer föranleda att kommissionen ska agera. Så de som har satt sin tillit till honom genom att rösta ja har verkligen spelat högt med kvinnors och hbt-personers rättigheter, säger Åsa Westlund.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista